Свет

Ванг Ји на Минхенској конференцији: Односи Русије и Кине доприносе миру и стабилности у свету

Односи Москве и Пекинга заснивају се принципима блоковске неутралности и неконфронтације, каже шеф кинеске дипломатије
Ванг Ји на Минхенској конференцији: Односи Русије и Кине доприносе миру и стабилности у светуwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Односи Русије и Кине доприносе стратешкој стабилности у азијско-пацифичком региону али и у целом свету, рекао је кинески министар спољних послова Ванг Ји у суботу на Минхенској безбедносној конференцији.

Шеф кинеске дипломатије је истакао да је Русија највећи сусед Кине, а да се односи две земље се развијају на принципима блоковске неутралности, неконфронтације и да нису усмерени на треће стране.

Ванг је подсетио да се највише кинеско руководство противи употреби нуклеарних арсенала и вођењу ратова, пренео је ТАСС.

Он је истакао да је Кина јасно ставила до знања целом свету да неће користити нуклеарно оружје против земаља које га не поседују, као и да неће прва употребити нуклеарно оружје против било које земље, укључујући Украјину.

"Кинеске власти не намеравају да остану неактивне усред растуће украјинске кризе, али је неће користити за личну корист", рекао је Ванг.

Према његовим речима, Кина није покренула украјинску кризу и не учествује у њој, али ће наставити да подстиче мировне преговоре.

Ванг је истакао важност поштовања одредби Повеље Уједињених нација када је у питању сукоб у Украјини.

Шеф кинеске дипломатије истакао је снажну посвећеност Пекинга међународним обавезама и доприносу за обезбеђивање глобалне безбедности.

Кина и Русија заједно раде на одржавању стратешке стабилности у азијско-пацифичком региону и широм света, навео је Ванг.

Са министром спољних послова Кине данас је у Минхену разговарао и председник Србије Александар Вучић и том приликом га је обавестио о степену угрожености српског народа на Косову и Метохији.

image