Свет

Ванг Ји: Кина позива на што брже мировне преговоре о Украјини

Мора се поштовати суверенитет и територијални интегритет свих земаља, циљеви и принципи Повеље Уједињених нација, али морају се озбиљно схватити и разумне безбедносне бриге свих земаља, рекао је кинески шеф дипломатије
Ванг Ји: Кина позива на што брже мировне преговоре о Украјини© Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Министар спољних послова Кине Ванг Ји изјавио је у Минхену да Кина није креатор украјинске кризе, нити страна у том сукобу и да није гледала на сукоб у Украјини као на прилику за остваривање користи, већ да позива на што брже мировне преговоре.

"Председник (Кине) Си Ђинпинг је истакао да се мора поштовати суверенитет и територијални интегритет свих земаља, циљеви и принципи Повеље Уједињених нација. Морају се озбиљно схватити разумне безбедносне бриге свих земаља и подржати сви напори који воде ка мирном решавању кризе", рекао је Ванг на панелу на Минхенској безбедносној конференцији.

Истакао је да је то фундаментална позиција Кине и да је Кина упорна у промовисању мировних преговора и игрању позитивне улоге у обнављању мира, саопштило је кинеско Министарство спољних послова

"Све док постоји трачак наде за мир, нећемо одустати. Ако се преговори покрену макар дан раније, губици ће бити смањени на обе стране", указао је Ванг Ји.

image