Свет

Почиње најслађа криза на свету: Оборен рекорд из 1977, чоколада постаје дефицитарна роба

Цене какаа достигле су историјски максимум, и произвођачи упозоравају да би то могло да се одрази на цене чоколаде
Почиње најслађа криза на свету: Оборен рекорд из 1977, чоколада постаје дефицитарна робаGetty © Jan Sochor/Getty Images

Цена какаа достигла је историјски рекорд усред слабе жетве изазване сушама у западној Африци, која производи већину ове робе на светском нивоу.

Референтни фјучерси какаа за мартовску испоруку на Интерконтиненталној берзи (ИЦЕ) у Њујорку у петак су накратко су премашили 6.000 долара по тони, да би се касније спустили на око 5.880 долара по тони, што је и даље далеко изнад претходног рекорда од 5.379 долара из 1977. године.

Цене какаа су се скоро удвостручиле од почетка прошле године.

Стручњаци приписују скок цене лошим усевима у Обали Слоноваче и Гани, које заједно производе око две трећине светских зрна какаа. Обе земље се месецима боре са екстремним временским променама и болестима какао махуна.

Испоруке какаа из Обале Слоноваче смањене су за око 39 одсто у односу на претходну годину у периоду од октобра 2023. до фебруара 2024. године, на 1,04 милиона тона, пренео је "Еуроњуз".

Извоз из Гане је такође пао за неких 35 одсто, на 341.000 тона у периоду од септембра 2023. до јануара 2024. године. Прошлонедељна анкета Ројтерса предвиђа да ће глобални дефицит какао зрна достићи 375.000 тона у текућој пољопривредној сезони.

Аналитичари запажају да ће цене зрна какаа вероватно наставити да расту због претње глобалном снабдевању коју представља временски феномен Ел Нињо, а који је дувао у западној Африци током трећег квартала 2023. године, а очекује се да ће се наставити најмање до априла.

Произвођачи чоколаде упозоравају да би их све више цене зрна какаа могле натерати да повисе цене. Извршна директорка америчког гиганта слаткиша "Херши", Мишел Бак, рекла је да очекује да ће "историјски високе цене какаа" ограничити раст зараде у 2024. и утицати на цену производа.

Компанија "Монделез", власник произвођача слаткиша "Кедбери", прошлог месеца је такође упозорила да ће повећање цена бити "последње средство" за управљање трошковима.

Раније ове недеље, шеф Европске асоцијације за какао, Пол Дејвис, упозорио је да ће глобално тржиште какаа вероватно остати напето још 18 месеци до три године.

"У овом тренутку имамо трошкове свуда. Веома скупа ђубрива, тешки услови за пољопривреднике, тешки услови за потрошаче... Нема коњице која долази у помоћ", рекао је он, преноси "Бизнис инсајдер".

image