Свет

ЕУ улази у рат против Хута у Црвеном мору

Шефица Европске комисије поздравила је одлуку министара спољних послова ЕУ
ЕУ улази у рат против Хута у Црвеном моруGetty © David Hecker

Министри спољних послова земаља ЕУ договорили су се у Бриселу око започињања нове војне операције блока у Црвеном мору, са циљем заштите трговинских бродова од напада јеменских Хута, потврђено је новинској агенцији ДПА.

У оквиру операције "Аспидес", европски ратни бродови ће патролирати у јужном Црвеном мору и мореузу Баб ел Мандаб, а одбрана трговинских бродова се мора спроводити "уз пуно поштовање међународног права, укључујући принципе нужде и пропорционалности", а што забрањује проактивно гоњење пловила Хута, пише "Шпигл".

Савезна влада Немачке је у ове сврхе отпремила фрегату "Хесен" са 240 војника, опремљену ПВО системима који, како наводи немачки лист, имају домет од 160 километара.

"Поздрављам данашњу одлуку о покретању операције поморских снага ЕУ", поручила је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен на Иксу (некадашњи Твитер).

Како је рекла, то представља корак ка "јачем европском присуству на мору ради заштите наших европских интереса".

Подсетимо, јеменски Хути нападају комерцијалне бродове у Црвеном мору за које закључе да имају везе с Израелом, као одговор на војну операцију Тел Авива у Појасу Газе, у којој су цивилне жртве премашиле 29,000 Палестинаца, према најскоријим информацијама локалног министарства здравља.

image