Свет

Британија и САД извеле нови удар на Јемен, Хути: Прошле недеље није прошао ниједан брод непријатеља

Шиитска побуњеничка група саопштила је да је "током прошле недеље била у стању да спречи пролазак свих бродова повезаних са Израелом"
Британија и САД извеле нови удар на Јемен, Хути: Прошле недеље није прошао ниједан брод непријатеља© AP Photo/Osamah Abdulrahman

Британске и америчке оружане снаге извеле су још један удар на мете Хута из јеменског побуњеничког покрета Ансар Алах. Ово је известио ТВ канал "Ал Масирах" који контролише покрет.

Лидер јеменских Хута изјавио је да током прошле недеље Аденским заливом није прошао ниједан брод повезан са Израелом, јер је та шиитска побуњеничка група "током прошле недеље била у стању да спречи њихов пролазак".

"Американци и Британци нису успели да обезбеде пролаз ниједног брода који иде у Израел. Нису били у стању да их заштите. Они више не могу да заштите чак ни америчке и британске бродове и то је права, велика победа за нас", изјавио је Абдул Малик ал-Хути током телевизијског обраћања, преноси Ројтерс.

Снаге Хута који контролишу најнасељеније регионе Јемена, од средине новембра више пута су ракетирале стране комерцијалне бродове повезане са Сједињеним Америчким Државама, Великом Британијом или Израелом.

"Израелска, америчка и британска агенда настоје да затворе палестинско питање", рекао је Ал Хути и истакао да су операције Хута у Црвеном мору биле чин солидарности са народом у Појасу Газе, легитимни покушај да им се пруже помоћ и подршка и прекине опсада која им је наметнута.

Због напада Хута на комерцијалне бродове у Црвеном мору америчка и британска ратна авијација спроводе узвратне ударе широм Јемена.

image