Свет

ЦЕНТКОМ: Америчке снаге извеле два напада на дрон и ракете које су лансирали Хути

Централна команда саопштила је да је нападу претходило то што су Хути лансирали четири противбродске балистичке ракете према трговачком броду МТ "Полукс"
ЦЕНТКОМ: Америчке снаге извеле два напада на дрон и ракете које су лансирали Хути© Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Америчке снаге извеле су два напада на поморски дрон и противбродске крстареће ракете који су лансирани из области Јемена која је под контролом јеменских побуњеника Хута ка трговачком броду на Црвеном мору, саопштила је америчка Централна команда (ЦЕНТКОМ).

У саопштењу се наводи да су Хути лансирали четири противбродске балистичке ракете према трговачком броду МТ "Полукс" од петка у 13.15 сати по локалном времену до 01.00 сат ноћас.

ЦЕНТКОМ је објавио на платформи Икс да у тим нападима није било повређених и да није причињена штета на броду МТ "Полукс", као ни на другим пловилима у тој области, пренео је Ројтерс.

Претходно је ТВ канал Ал Масира у власништву Хута јавио да су оружане снаге САД и Велике Британије извеле серију напада на територију Јемена коју контролишу Хути, пренео је ТАСС.

САД и Велика Британија су прошлог месеца извеле нападе на војне положаје Хута у Јемену да би, како су навеле, смањиле способности побуњеника да нападају трговачке бродове на Црвеном мору.

Хути су у новембру почели да нападају бродове у Црвеном мору због, како су навели, напада Израела на Појас Газе.

image