Свет

Бугарска одлаже слање обећане војне помоћи Украјини: Можемо много да помогнемо, али нас НАТО кочи

Одлука о слању транспортера Украјини донета је пре више од три месеца у бугарском парламенту
Бугарска одлаже слање обећане војне помоћи Украјини: Можемо много да помогнемо, али нас НАТО кочиwww.globallookpress.com © Andriy Andriyenko/Keystone Press Agency

Бугарска одлаже испоруку 100 оклопних транспортера украјинској војсци јер је Министарство одбране затражило од НАТО-а да покрије трошкове транспорта, преноси "Еурактив".

Одлука о слању транспортера донета је пре више од три месеца у парламенту, а бугарско Министарство унутрашњих послова и украјинско Министарство одбране потписали су споразум о њиховој испоруци.

"Бугарска може много да помогне Украјини, али се то одлаже због чињенице да администрација Министарства одбране не ради оптимално", рекао је посланик Ивајло Мирчев из владајуће коалиције "Настављамо промене – Демократска Бугарска".

"Бугарска може да помогне, али то се не дешава потребним темпом и надам се да ће се то побољшати. Одлуку за оклопне транспортере донели смо пре скоро три месеца, али за три месеца не можемо да превеземо сто оклопних возила из Софије у Русе (град на Дунаву у североисточној Бугарској)", додао је Мирчев.

Министар одбране Тодор Тагарев рекао је да је до одлагања дошло зато што је Софија тражила од НАТО-а да финансира транспорт. "Ово није елементарна транспортна операција јер мора да се ангажује приличан број вагона", рекао је Тагарев за државни радио БНР. Министар је објаснио да је логистика сложена, а бугарске напоре "украјинска страна цени".

Најновијим пакетом војне помоћи Кијеву бугарске власти су обећале наоружање које Бугарска има још од времена СССР-а.

image