Свет

За кога ради Маск: Све више поверљивих уговора са Пентагоном и обавештајном заједницом

Програм компаније "Старшилд" добио је 70 милиона долара од америчке војске прошлог августа за пружање комуникационих услуга десетинама партнера Пентагона, а 2021. склопљен је уговор са владом САД вредан 1,8 милијарди долара, пише "Волстрит џорнал"
За кога ради Маск: Све више поверљивих уговора са Пентагоном и обавештајном заједницомwww.globallookpress.com © © Paul Hennessy

Спејс Икс продубљује своје везе са америчким обавештајним и војним агенцијама, добивши најмање један велики поверљиви уговор и проширујући тајни сателитски програм компаније под називом "Старшилд" на кориснике из области националне безбедности.

Компанија на чијем је челу Илон Маск склопила је 2021. тајни уговор са владом Сједињених Америчких Држава вредан 1,8 милијарди долара, наводи се у документима компаније у које је "Волстрит џорнал" има увид. У њима се наводи да Спејс Икс очекује да ће средства из уговора постати важан део њихових прихода у наредним годинама. Име државног купца није откривено.

Обим и тајност споразума указују на растућу међузависност између Спејс Икса, доминантне силе у свемирској индустрији, и естаблишмента националне безбедности, пише амерички медиј.

Рад ове компаније за потребе клијената из сектора одбране САД, дуго је укључивао уништавање поверљивих и војних сателита. Пентагон је недавно пословао са Спејс Иксом у вези са њиховом "Старлинком" који обезбеђује широкопојасни приступ интернету, укључујући уговоре о плаћању интернета Украјинцима током њиховог сукоба са Русијом.

Мање се зна о "Старшилду", скројеном за владине клијенте, програму који међу својим руководиоцима има бившег генерала ваздухопловних снага. "Старшилд" је добио 70 милиона долара од америчке војске прошлог августа за пружање комуникационих услуга десетинама партнера из Пентагона. Међутим, програм је углавном деловао ван очију јавности.

"Када никад нисам сигурна шта могу да кажем на јавном скупу, ћутим. Али могу рећи да постоји веома добра сарадња између обавештајне заједнице и Спејс Икса", рекла је председница компаније Гвин Шотвел на догађају прошлог маја.

На званичној веб страници крајем 2022. године, Спејс Икс је описао "Старшилд" као сателите који су у стању да управљају безбедном комуникацијом, хватају податке о Земљи или носе сензоре или друге инструменте за посматрање за владу док су у орбити.

Како се наводи, огласи за посао за "Старшилд" подразумевали су кандидате са строго поверљивим одобрењима, као и искуством у раду са Министарством одбране и обавештајном заједницом. У једној оглашеној позицији било је наведено да посао подразумева представљање "Старшилда" у борбеним командама Пентагона, односно јединицама које надгледају војне операције широм света.

Спејс Икс је радио са организацијама за националну безбедност од самог почетка. Убрзо након што је Маск основао компанију 2002. године, она је добила уговор о лансирању са непознатим клијентом америчке обавештајне службе, наводи "Волстрит џорнал". Касније је Спејс Икс почео да обавља редовна лансирања за војне и шпијунске агенције.

Компанија је такође придобила значајне клијенте за националну безбедност за своје сателитске технологије. Један такав клијент била је Национална канцеларија за извиђање (НРО) чије постојање је до 1992. било државна тајна, рекли су извори америчког медија.

Руководиоци Спејс Икса су хвалили могућности компаније владиним купцима, указујући на њену способност да брзо производи сателите и лансира их у ниску орбиту Земље у ритму којем конкуренти не могу да парирају. Челници агенција које блиско сарађују са овом Масковом компанијом похвалили су њену технологију као софистицирану, а њен стил као окретан.

Теренс О'Шонеси, који се придружио Спејси Иксу након што се 2020. повукао из ратног ваздухопловства као генерал, имао је значајну улогу у "Старшилду", тврде извори.

Отприлике деценију након што је Маск рекао да ће Спејс Икс развити посао са сателитским интернетом за продају брзих интернет веза потрошачима и предузећима, компанија управља највећом флотом на свету, са око 5.400 сателита у функцији од средине фебруара. Ти уређаји напајају "Старлинк", који се продаје за цивилну употребу.

Спејс Икс постаје све значајнији за америчку владу како свемир све више постаје спорна арена која одражава геополитичка ривалства на Земљи. Кина појачава своје свемирске капацитете, а Русија има амбиције да развије свемирско нуклеарно оружје, рекли су овог месеца амерички званичници. 

Сателити играју главну улогу у америчкој националној безбедности, пратећи лансирање пројектила и обезбеђујући сигурну комуникацију. Други прате активност на Земљи помоћу камера или сензора.

Неки челници свемирских програма Пентагона желе да уместо наручивања моћних, али великих сателита за чију би градњу и лансирање могла бити потребна деценија, изаберу сателитске ројеве који се брзо лансирају и могу да остану онлајн када се други системи покваре.

Додаје се и да званичници планирају агресиван темпо лансирања војних и шпијунских сателита у годинама које долазе.

Способност Спејс Икса да брзо изгради и лансира сателите, приказана је током сукоба у Украјини: од најранијих дана рата, сателитска мрежа "Старлинк" подржава комуникацију за украјинско цивилно друштво и трупе, наводи се у тексту.

image
VV inauguration
banner