Свет

Илон Маск: "Толико много смрти за тако мало"

Амерички милијардер и данас је коментарисао украјински конфликт, оценивши да је погинуо велики број људи, а да нису постигнути значајнији резултати
Илон Маск: "Толико много смрти за тако мало"© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Амерички бизнисмен Илон Маск коментарисао је данас на својом мрежи Икс (Твитер) украјинску кризу, поручивши кратко да је погинуло пуно људи за мали напредак, који је Украјина до сада успела да оствари на фронту. 

"Толико смрти, за тако мало", написао је он. 

Маск је иначе до сада често коментарисао ситуацију у Украјини. Његов став добро описује недавна изјава:

"Сваким даном који прође, све више украјинске и руске омладине умире да би стекли и изгубили мале делове земље, а границе се једва мењају. Ово није вредно њихових живота".

Прошле године Маск је оптужен и за објављивање мировног предлога наклоњеног Кремљу, у коме је сугерисао да би Украјина требало да одржи референдуме о суверенитету које је организовала Русија у регионима које је припојила.

Иако је омогућио Кијеву коришћење услуга његовог "Старлинка", Маск је, како је недавно постало познато, такође спречио да се услуге његових сателитских терминала прошире све до Севастопоља на Криму.

Сателити Масковог "Спејс икса" користе се за координацију удара беспилотних летелица и артиљерије, преноса видео записа уживо са бојног поља и прикупљање обавештајних података. 

На тај начин, он је онемогућио потапање највећег дела руске Црноморске флоте. 

Како је касније објаснио своју одлуку, тиме је желео да спречи још већу ескалацију сукоба и увлачење његовог бизниса у целу проблематику. 

image