Свет

Зеленски не жели нове Минске споразуме

Украјински председник је одбацио идеју Доналда Трампа да је могуће решити сукоб око Украјине за један или два дана и поново је затражио од западних земаља оружје дугог домета
Зеленски не жели нове Минске споразуме© Tanjug/Wolfgang Rattay/Pool Photo via AP

Кијев не жели да склапа нове споразуме сличне Минску, рекао украјински председник Владимир Зеленски је у интервјуу за "Фокс њуз". Председник Украјине сматра да завршетак војног сукоба не зависи од Украјинаца и да свет није спреман за пораз Русије у војном сукобу, нити за променама које би након тога уследиле у земљи.

"Не желимо да поновимо споразуме из Минска о другом делу наше територије. Не верујемо у нове замрзнуте сукобе", рекао је Зеленски и нагласио да се ради о безбедности Украјине.

Украјински председник је такође одбацио идеју бившег председника САД Доналда Трампа да је могуће решити сукоб око Украјине за један или два дана.

Према његовим речима, Кијеву никада званично није понуђено да уступи део својих територија у замену за чланство у ЕУ и НАТО, а информације о томе су "измишљотина западних медија".

Пожалио се и да украјинској војсци недостаје муниције, а да Русија има предност у ваздуху. Није желео да призна да је Украјина у безизлазној ситуацији, али је поново почео да моли Запад за оружје дугог домета.

Поред тога, обећао је да ће припремити нову контраофанзиву, а Русији је припретио "изненађењима".

Москва је више пута наговестила да је спремна за преговоре, али их је Кијев законом забранио. Како је нагласио портпарол Кремља Дмитриј Песков, Москва не види предуслове да ситуација пође мирним путем, а апсолутни приоритет је постизање циљева Специјалне војне операције.

Шеф фракције владајуће партије "Слуге народа" Давид Арахамија рекао је прошлог новембра да су војне операције у Украјини могле да се окончају у пролеће 2022. године, али кијевске власти нису пристале на неутралност. Након преговора са руском страном у Истанбулу тадашњи британски премијер Борис Џонсон позвао Кијев да ништа не потписује са Москвом и да се "само бори".

"Где је Борис Џонсон сада, док рат траје", упитао је Путин у интервјуу Такеру Карлсону.

image