Свет

Зелено светло за стране плаћенике? Зеленски дозволио странцима да служе у украјинској гарди

Председник Украјине потписао је указ којим и лицима без држављанства дозвољава да буду у саставу оружаних снага те земље
Зелено светло за стране плаћенике? Зеленски дозволио странцима да служе у украјинској гарди© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Председник Украјине Владимир Зеленски потписао је указ, који је данас објављен на његовом званичном сајту, којим се странцима дозвољава да служе у националној гарди Украјине. 

Иста опција постаће доступна и за особе без држављанства, преносе "РИА Новости".

О томе да страни држављани са Запада већ ратују на страни Украјине Москва говори више од годину дана. Управо данас Министарство одбране Русије објавило је информацију да је прикупило доказе да су се у Авдејевки борили страни плаћеници, док су из ДНР-а недавно за ТАСС поручили да су у том граду, на униформама неких погинулих војника, пронађени амерички и пољски амблеми.

Ипак, МО РФ је и раније упозоравало да су плаћеници са Запада раштркани по целој Украјини. 

Поједини медији писали су да су први талас плаћеника чинили држављани из земаља у којима се говори енглески језик или из држава бившег СССР-а.

Међутим, како је показала пракса, у Харкову су тако, на пример, разоткривени француски плаћеници, након чега је МО те земље само поручило да је Француска демократска земља, која не може бранити својим грађанима шта да раде. 

image