Свет

Коалиција за одбрану Тексаса: Флорида и Оклахома се прве огласиле

Осим писама и саопштења, делује да ће се ова подршка и материјализовати у виду слања сопствених контингената Националне гарде
Коалиција за одбрану Тексаса: Флорида и Оклахома се прве огласилеGetty © Brandon Bell

Рок који је Министарство за унутрашњу безбедност САД дало држави Тексас да уклони ограду са бодљикавом жицом и допусти савезним агентима неометан приступ граници у близини Игл Паса је истекао. За сада нема назнака да ће се тексашке власти повиновати одлуци државних институција и повући Националну гарду.

Иако је Врховни суд САД још у понедељак пресудио да савезни агенти могу да почну са уклањањем ограде, Тексас је током недеље добио подршку од 25 гувернера других држава. Осим писама и саопштења, делује да ће се ова подршка и материјализовати у виду слања сопствених контингената Националне гарде.

На ово указује поступак гувернера Оклахоме, Кевина Сита, који је у интервјуу за "Фокс њуз" на питање да ли је спреман да пошаље снаге у помоћ Тексасу изјавио:

"Апсолутно. Већ сам разговарао са генералном Томасом Манћином. Одржавамо и контакт са тексашким гувернером Грегом Аботом".

Сличне поруке стижу и из Флориде, јер је гувернер Рон Десантис изјавио да не искључује могућност слања сопствених снага у Тексас, као што је већ чињено током природних катастрофа у прошлости.

"Можемо да распоредимо додатне припаднике Националне гарде и спремни смо да пошаљемо контингент из Флориде, јер председник не може да контролише гарду држава", изјавио је Десантис и додаје:

"Државе могу тако поступити како би обезбедиле суверенитет њихове територије, а суверенитет држава је нешто потпуно нормално и нешто што би очеви оснивачи подржали уколико влада САД не би испуњавала своје дужности и обавезе".

Гувернер Јужне Каролине, Хенри Макмастер се огласио на свом званичном налогу на друштвеној мрежи "Икс", са поруком:

"Више од две године, припадници Националне гарде Јужне Каролине распоређени су дуж јужне границе и наставићемо да их шаљемо док граница не буде сигурна".

image