Свет

Војска САД спровела напад на ракетну базу Хута

Јеменска група је обећала да ће покренути више напада у Црвеном мору, као и да ће у оквиру њих користити подводно оружје
Војска САД спровела напад на ракетну базу ХутаGetty © John Moore / Staff

Војска САД саопштила је да је уништила седам противбродских крсатрећих ракета Хута, а које је јеменски покрет хтео да лансира на циљеве у Црвеном мору. 

Ракете у делу Јемена који контролишу Хути представљају "непосредну претњу" за трговинске бродове и пловила америчке морнарице у региону, саопштила је Централна команда САД у петак.

Подсетимо, Хути нападају бродове за које сматрају да имају везе са Израелом, САД, и Великом Британијом, као одговор на израелску војну операцију против Хамаса у Појасу Газе, у којој је до сада убијено више од 29.000 Палестинаца. 

Јеменски покрет је у четвртак преузео одговорност за напад на теретни брод у власништву Велике Британије, као и да је спровео напад дроновима на амерички ратни брод. Хути су такође тврдили да су гађали кључну луку Еилат на југу Израела.

Вођа покрета Абдул Малик ел Хути је у видео обраћању у четвртак изјавио да се "

телевизијском говору у четвртак поподне, вођа групе Абдул Малик ал Хути рекао је да се "операције у Црвеном и Арапском мору, мореузу Баб ал-Мандаб и Аденском заливу настављају и ескалирају", оценивши да су се показале "ефикасним".

Такође је тврдио да су Хути почели да користе "подводно оружје", додавши да ће то бити нова "брига за непријатеља".

Прошле недеље, америчка Централна команда је саопштила да је уништила подводни дрон Хута, што је био први такав случај од почетка сукоба са јеменским покретом.

Амерички и британски ратни бродови размештени су у оквиру међународне оперативне групе за заштиту комерцијалних пловила у Суецком каналу, кључној рути за глобалну трговину која представља пречицу за бродове који путују између Европе и Азије.

image