Свет

Већина Немаца верује да украјинске избеглице нису успеле да се интегришу у друштво

Скоро половина испитаних такође сматра да Украјинци добијају "превише подршке" од немачке владе
Већина Немаца верује да украјинске избеглице нису успеле да се интегришу у друштвоGetty © picture alliance / Contributor

Већина Немаца незадовољна је политиком Берлина у вези са Украјином, показало је ново истраживање. Многи сматрају да влада чини превише за Украјинце који су стигли у Немачку након почетка сукоба, а недовољно да помогне у његовом окончању, показује анкета коју је спровео институт за испитивање јавног мњења ИНСА за "Билд".

Скоро 50 одсто испитаника сматра да украјинске избеглице добијају "превише подршке" од немачких власти. Њих 35 одсто сматра да је тренутни ниво помоћи одговарајући, а само 5 одсто га описује као недовољан. Више од половине испитаних такође верује да су напори да се Украјинци интегришу у немачко друштво пропали, а мање од 30 одсто сматра да су донекле били успешни.

Број Украјинаца који живе у Немачкој порастао је са 138.000 у јануару 2022. на 1,15 милиона, објавио је "Билд", позивајући се на Савезни завод за статистику. Украјинци сада чине 1,4 одсто становништва.

Прошлог лета, лист је пренео да су Украјинци постали највећа група страних примаоца социјалне помоћи у земљи и да су чинили 30 одсто свих странаца који примају социјалну помоћ у Немачкој. Берлин је олакшао прописе за Украјинце у поређењу са тражиоцима азила из других земаља. Људи из Украјине не морају да подносе захтев за азил и аутоматски имају право на редовну социјалну помоћ, пренео је тада "Билд".

Истраживање које је прошлог лета спровело неколико немачких истраживачких институција и савезна агенција за миграције показало је да је само 18 одсто украјинских избеглица у Немачкој до тада нашло посао – иако је 44 одсто њих рекло да би желело да остане у земљи.

Овонедељна анкета ИНСА-е такође показује да Немци страхују да би сукоб могао да се прелије на територију НАТО-а и прерасте у рат Русије и блока предвођеног САД. Око 61 одсто испитаника је рекло да их брине ова могућност.

Скоро половина Немаца је такође рекла да Берлин не би требало да шаље ракете "таурус" дугог домета у Кијев. Канцелар Олаф Шолц до сада није био вољан да то учини упркос захтевима Украјине.

image
VV inauguration
banner