Свет

Украјинци не беже у Холандију због сукоба, већ због животног стандарда

Холандија је "поново сеоска луда Европе", изјавио је победник на прошлогодишњим парламентарним изборима Герт Вилдерс
Украјинци не беже у Холандију због сукоба, већ због животног стандардаwww.globallookpress.com © Ddp/Keystone Press Agency

Победник на парламентарним изборима у Холандији Герт Вилдерс изјавио је да украјинске избеглице не долазе у ту земљу зато што беже од сукоба, већ да би искористиле тамошње погодности. 

"Украјинци хрле у Холандију из целе ЕУ – не због рата, већ због бесплатног становања, бесплатне здравствене заштите и наших послова", објавио је Вилдерс у понедељак на Иксу (некадашњи Твитер), додавши да је "Холандија поново сеоска луда Европе".

Сузбијање миграција је већ дуго у фокусу Вилдерсовог политичког деловања, и била је истакнута тачка кампање на којој је однео победу. Вилдерс је такође оштар противник досадашњег приступа ЕУ Русији и наоружавања Кијева, у чему се значајно разликује са одлазећим премијером Холандије Марком Рутеом.

Од ескалације руско-украјинског сукоба у фебруару 2022. године, Холандија је издала дозволе за око 140.000 украјинских избеглица, пише "Блумберг" на основу података холандског завода за статистику, што је процентуално мање у односу на укупну популацију земље него у Немачкој, Аустрији или Ирској, указују подаци "Евростата".

image
VV inauguration
banner