Свет

Хиљаде Украјинаца у Британији изгубило кров над главом

Односи између избеглица и њихових британских домаћина се распадају, показала је владина студија
Хиљаде Украјинаца у Британији изгубило кров над главомwww.globallookpress.com © Thomas Krych/Keystone Press Agency

Најмање 15.000 украјинских избеглица затражило је помоћ за бескућнике након што су се односи са њиховим британским спонзорима прекинули или завршили, наводи се у извештају који је у петак објавила влада Уједињеног Краљевства.

До јануара ове године, око 141.000 Украјинаца је дошло у Велику Британију у оквиру програма "Домови за Украјину", где британски кућевласници добијају 350 фунти (444 долара) месечно да приме украјинског држављанина или породицу у оквиру шестомесечног уговора.

Међутим, до краја августа прошле године, 4.890 украјинских породица (један родитељ и најмање једно дете) примљених у оквиру ове шеме остало је без крова над главом или се приближило бескућништву, навео је Комитет за јавне послове у извештају.

Ако се у обзир узме и 3.000 неожењених Украјинаца који су до краја јануара тражили подршку за бескућнике од Комитета, укупан број људи који је остао без смештаја у протекле две године износи најмање 15.000.

Укупно 200.000 Украјинаца затражило је азил у Великој Британији од фебруара 2022. године, а сваке недеље пристиже још око 400, наводи се у извештају.

У извештају се за проблем окривљује то што односи између Украјинаца и њихових британских домаћина "пуцају", као и то што су домаћини одбили да продуже своје првобитне шестомесечне уговоре. Међутим, није прецизирано шта је изазвало погоршање односа.

Бројке у извештају су непотпуне, пошто трећина локалних управа није поделила податке о бескућницима са владом. Исто тако, већина локалних власти није забележила зашто су спонзори одлучили да престану да учествују у шеми.

Проблеми са "Домовима за Украјину" могли су се приметити већ у августу 2022. године, када је извештај Лабуристичке партије, либералних демократа и дечије добротворне организације Барнардос упозорио да би 50.000 Украјинаца могло остати без крова над главом пошто су се Британци повукли из шеме.

У извештају се наводи да 350 фунти вероватно није довољна надокнада за спонзоре и да је већина оних који су отворили своје домове Украјинцима намеравала да то учини само краткорочно, а влада се позива да обезбеди адекватну компензацију за кућевласнике који би учествовали у шеми.

До краја септембра 2023. Велика Британија је потрошила 2,1 милијарду фунти (2,6 милијарди долара) на ову шему.

Избеглице из Украјине добијају трогодишње визе за боравак у Великој Британији. С обзиром на то да прве од ових виза истиче у марту 2025. године, влада је у недељу објавила да ће омогућити онима који су већ у Великој Британији да продуже своје боравишне дозволе за 18 месеци.

image
VV inauguration
banner