Русија

Путин: Авион Ил-76 оборен ракетом из америчког система "патриот", Москва захтева међународну истрагу

Лидер Руске Федерације оценио је да би демилитаризована зона у Украјини требало да буде на растојању које би осигурало безбедност градова од напада
Путин: Авион Ил-76 оборен ракетом из америчког система "патриот", Москва захтева међународну истрагу© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Авион Ил-76, који је превозио заробљене украјинске војнике, а који је недавно оборен изнад Белгородске области, гађала је Украјина, иако није јасно због чега, рекао је данас председник Русије Владимир Путин на састанку са својим штабом. 

Путин је открио да резултати досадашње истраге показују да је авион оборен ракетом из америчког система "патриот", са територије коју контролише Украјина, и додао да је авион можда чак оборен случајно.

Како каже, који год да је био разлог за напад, у питању је злочин, те Москва захтева међународну истрагу.

"Питали сте зашто су ово урадили? Не знам. Не разумем. Питање је зашто гађају градове где су цивили. Постоји неколико циљева: да скрену пажњу сопственог становништва и спонзора са неуспеха такозване контраофанзиве; да покажу да нешто могу; да нас испровоцирају на одговор и да ми нападнемо цивиле на територији саме Украјине. А шта ми радимо – користимо оружје високе прецизности за уништавање инфраструктуре, пре свега војске и војне индустрије. Ваљда желе да нас испровоцирају на узвратне акције", прокоментарисао је Путин.

Поручио је и да Москва неће престати да врши размену заробљеника са Кијевом због последњег инцидента. Како је објаснио, Украјинци стално тврде да су спремни за размену, а шта ће урадити са својим војницима - то је њихова ствар.

"Морамо вратити наше војнике", закључио је.

Открио је и да Москва држи и до десет пута више заробљеника него Кијев, а истакао је и да Москва неће заборавити све злочине које је починио кијевски режим над цивилима. 

У контексту последњег инцидента са авионом Ил-76 рекао је да су на Западу медији одлучили да заташкају овај случај.

"Погледајте о чему извештавају западни медији. Ни о чему! Све се брзо заборавља, све моментално нестаје из информационог поља. Али, ми нећемо заборавити злочине које чине против наших грађана".

Говорећи о СВО Путин је рекао да руски војници данас ратују "онако како и треба да се ратује". Нагласио је да би демилитаризована зона у Украјини требало да буде на растојању које би осигурало безбедност градова од напада.

Један од главних праваца на фронту данас је Авдејевка, и руска војска контролише један део овог града, додао је. 

Путин је истакао и значај дронова за СВО:

"Они решавају многе проблеме које је раније било немогуће решити осим уз помоћ фронталних или стратешких јуришних авиона. Али сада их ове беспилотне летелице решавају и то веома успешно. Јефтино, одлучно и веома ефикасно".

image