Свет

Бивши припадник ЦИА: Страни плаћеници у Украјини служили за попуну стручних кадрова

Као конкретне примере система за које су потребни стручни техничари, Џонсон наводи системе ПВО "патриот" америчке производње и ракете "стром шедоу"
Бивши припадник ЦИА: Страни плаћеници у Украјини служили за попуну стручних кадрова© Tanjug/Kharkiv Regional Administration via AP

У ноћи 16. јануара руске снаге су прецизним ракетним ударом уништиле зграду која је служила као привремени смештај за стране плаћенике у Харкову, и том приликом елиминисале више од 60 војника и раниле још двадесет. Међу погинулим непријатељским борцима било је и француских држављана.

Присуство војника из Француске показатељ је недостатка људства који могу да користе комплексне системе са запада, оцењује бивши аналитичар ЦИА, Лери Џонсон.

"Руски извештај о нападу на француске плаћенике у Харкову, могао би да послужи и као упозорење за будуће техничаре које је Париз намеравао да пошаље", сматра Џонсон.

Француска је у одговору на извештај Министарства одбране РФ, демантовала да плаћеници из ове земље ратују у Украјини или било где другде у свету, док је истог дана, тј. 16. јануара француски председник Емануел Макрон најавио испоруку крстарећих ракета СКАЛП, Кијеву.

"Поприлично сам уверен да је већина тих француских 'плаћеника' - а не бих се чудио да се тамо појаве Британци и Американци - доведена како би помогла у управљању сложеним системима, за које су обучавани током војне каријере", додаје бивши припадник ЦИА.

Као конкретне примере система за које су потребни стручни техничари, Џонсон наводи системе ПВО "патриот" америчке производње и ракете "стром шедоу" (британска ознака за СКАЛП).

Отвореним наоружавањем Кијева, Француска од себе прави мету, оцењује Џонсон поредећи садашње догађаје, са потезима САД усмереним ка слабљењу Совјетског Савеза у прошлости.

"Када је САД обављала операције и преко ЦИА финансирала муџахедине у Авганистану током Совјетског рата у овој земљи, то је обављано уз одређену дозу тајности и наратив о томе да Америка није директно умешана у сукоб", истиче он и додаје:

"Мислим да је Русија елиминисањем ових плаћеника послала снажну поруку: Ако ћете их слати њих овде, ако ћете слати та средства, убићемо вас". 

Бивши аналитичар ЦИА сматра и да је Москва могла да делује на далеко смелији начин када је у питању таргетирање западних донација и да је њено оклевање на Западу погрешно протумачено као знак слабости, будући да "Запад има искуства у лошем схватању Русије у многим тачкама".

image