Русија

Захарова: ЦИА даје Украјинцима координате за ракетне ударе на Русију

Руско Министарство спољних послова је претходне две године указивало на давање координата украјинској војсци за нападе на руске градове и цивиле из оружја које је НАТО послао
Захарова: ЦИА даје Украјинцима координате за ракетне ударе на Русију© Tanjug/AP Photo/Libkos, File

ЦИА даје Украјини обавештајне податке за циљане ракетне нападе на руске трупе, рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова за "Известија".

Међутим, и друге обавештајне службе Велике Британије и САД шаљу координате и податке украјинским оружаним снагама за извођење удара из оружја које су испоручиле НАТО земље, указала је.

Министарство спољних послова Русије је током 2022. и 2023. о томе говорило више пута на својим брифинзима називајући ствар правим именом.

Крајем децембра Украјина је напала Белгород са МЛРС чешке производње РМ-70 "вампир". Погинула је 21 особа, више од стотину становника града је повређено. Крајем јануара, украјинске оружане снаге су изнад Белгородске области обориле руски војно-транспортни авион Ил-76, који је превозио 65 украјинских заробљеника на размену. Истрага је утврдила да је авион погођен америчким системом "патриот", односно двема ракетама МИМ-104А.

Како је председник Русије Владимир Путин рекао крајем јануара, руска војска ће створити демилитаризовану зону у Украјини која ће бити померена од граница Русије онолико колико може да добаци страно оружје које Кијев користи за нападе на територију РФ, како би се гарантовала безбедност руских цивила и градова.

image