Свет

Нова шема Зеленског: Субвенције за поштене украјинске фирме које праве војну опрему

Циљ плана вредног 1,2 милијарде долара је да се повећају порески приходи и економија земље учини мање зависном од стране помоћи
Нова шема Зеленског: Субвенције за поштене украјинске фирме које праве војну опрему© Tanjug/Head of the Russian-controlled Donetsk region Denis Pushilin telegram channel via AP

Украјинска влада ће ове године покренути шему субвенција од 1,2 милијарде долара "Произведено у Украјини" (Made in Ukraine) како би подстакла домаћу производњу добара у покушају да повећа пореске приходе и економију учини мање зависном од стране помоћи.

Украјина зависи од финансијске помоћи Запада како би покрила половину својих потреба за расходима. Док је Русија усвојила политику супституције увоза под притиском западних санкција, одржавајући економски раст и пореске приходе, Украјина мора да плаћа робу коју увезе, пише "Фајненшел тајмс".

"Наш задатак је да украјински новац остане у Украјини и ради у Украјини", рекао је председник Владимир Зеленски у Кијеву, представљајући свој програм субвенција.

Он је навео да ће се програм састојати од јефтиних кредита и грантова за украјинске произвођаче, укључујући произвођаче оружја, као и подстицаја за коришћење украјинских материјала за реконструкцију и поврат новца за грађане који купују локалну робу.

Овогодишњи украјински буџет је у дефициту 43 милијарде долара, од чега највећи део попуњавају ЕУ и ММФ. Са успоравањем слања помоћи, нервоза у Кијеву је све приметнија.

"Савршено разумемо да би се макрофинансијска помоћ могла смањивати из године у годину, а ако ће рат потрајати, то значи да треба да будемо самодовољни", рекла је министарка економије Јулија Свириденко.

"Произведено у Украјини" ће дати приоритет домаћој производњи војних компоненти, оружја и робе као што су опрема за деминирање и материјали за реконструкцију. Државне набавке у овим областима захтеваће да се производ састоји од 20 одсто компоненти произведених у Украјини.

Што се тиче иницијативе за поврат новца, за коју је Свириденко рекла да ће бити спроведена до јуна, бенефиције ће се акумулирати на посебној картици која ће се користити само у земљи.

Иницијатива такође укључује милијарду гривни (26 милиона долара) компензације за домаће произвођаче пољопривредних машина.

"Наш циљ је да заиста променимо структуру привреде... да повећамо удео своје прерађивачке индустрије", објаснила је министарка економије земље познате по корупционашким скандалима у којима "главну улогу" често играју судови и власт. Уз то, украјинска предузећа су позната по рутинском избегавању пореских обавеза.

Зеленски је обећао да ће наградити само предузећа која су плаћала порезе и која нису радила са Русијом и најавио директну телефонску линију која ће омогућити извршним директорима да пријаве све неправилности директно председничкој канцеларији како би се он позабавио са изгредницима.

image