Свет

Јункер против брзог чланства Украјине у ЕУ: Свако ко је имао посла са њима зна колико су корумпирани

Украјина не испуњава услове за чланство у Унији, сматра бивши шеф Европске комисије и подсећа на непријатна искуства са чланицама које не поштују принципе владавине права
Јункер против брзог чланства Украјине у ЕУ: Свако ко је имао посла са њима зна колико су корумпирани© Tanjug/AP Photo/Fermin Rodriguez

Бивши шеф Европске комисије Жан-Клод Јункер упозорио је на пренагљено придруживање Украјине Европској унији.

"Свако ко је имао било какве везе са Украјином зна да је то земља која је корумпирана на свим нивоима друштва", рекао је Јункер у интервјуу за "Аугсбургер алгемајне".

"Упркос свим напорима, Украјина не испуњава услове за придруживање, потребна јој је огромна унутрашња реформа", рекао је Јункер и подсетио да ЕУ има лоша искуства са поштовањем владавине права код неких "такозваних нових чланица" и не би требало да их понавља.

Давање лажних обећања Украјинцима у вези са приступањем ЕУ не би било добро ни за ЕУ ни за Украјину, рекао је Јункер, који је био на челу Комисије од 2014. до 2019.

"Не треба да дајете лажна обећања људима у Украјини који су до грла у патњи", рекао је он и додао да је "веома љут због неких гласова у Европи који говоре Украјинцима да могу одмах да постану чланови".

Чланство у ЕУ за земље кандидате као што су Украјина и Молдавија мора да буде повезано са "унутрашњим реформама" и да буде подржано "квалификованом већином", тврди Јункер.

Тренутна шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен и шеф Европског савета Шарл Мишел су много расположенији од Јункера по питању приступања Украјине блоку.

Мишел је одредио рок до 2030. за улазак Украјине у Европску унију - под одређеним условима.

"Украјина може да се придружи ЕУ 2030. ако обе стране ураде свој домаћи задатак", рекао је Мишел за "Шпигл".

Он је, између осталог, позвао ЕУ да убрза процесе доношења одлука.

Бриселски "Политико" пренео је раније ове недеље, позивајући се на дипломатске изворе, да се ЕУ спрема да отвори преговоре са Украјином о њеном будућем придруживању, уз званичну најаву која се очекује у децембру.

image