Свет

Корупција разара украјинску армију: Војници немају чизме, доњи веш, капе...

Пензионисани генерал Оружаних снага Сергеј Кривонос открио са каквим се проблемима суочава украјинска војска
Корупција разара украјинску армију: Војници немају чизме, доњи веш, капе...© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Узимање више милијарди гривни из војног буџета Украјине имаће јак утицај на квалитет бораца на фронту, изјавио је пензионисани генерал Оружаних снага Сергеј Кривонос. 

"У одређеном тренутку неко није добио чизме, топли доњи веш, рукавице, капу, а то ће погоршати квалитет наших трупа", рекао је Кривонос за телевизију "Прјамој", објаснивши да ће ситуација постати још тежа са доласком хладнијих дана и влажних временских услова.

Ипак, осим са корупцијом, коју, према подацима Кијевског међународног института за социологију, 60 одсто становника Украјине сматра главним проблемом у земљи, Кијев се суочава и са другим проблемима.

То су, као што је то раније признао и украјински војни врх, проблеми на фронту - одсуство напретка, велики губици и јако одступање од распореда, али и то што се пажња све више преусмерава на Израел. 

Према речима пољског генерал-мајора у пензији, Богуслава Пацека, које преносе "РИА Новости", "помоћ у виду оружја која је требало да буде предата Украјини, одлази Израелу". Стога је ситуација на фронту постала још тежа за Украјину, између осталог и због погоршања временских услова. 

Време је на руској страни, оцењује Пацек, те додаје да се са руске стране ником и не жури.

image