Свет

ЕУ поставља интернет кабл испод Црног мора

Због страха од Русије, ЕУ би да смањи зависност региона од комуникационих веза које пролазе кроз ту земљу
ЕУ поставља интернет кабл испод Црног мораGetty © Chris McGrath

ЕУ планира да преко међународних вода у Црном мору постави подморски интернет кабл како би побољшала повезаност са Грузијом и смањила зависност од линија које пролазе кроз Русију, сазнаје "Фајненшел тајмс".

Земље чланице ЕУ са Кавказом ће повезати кабл вредан 45 милиона евра и дуг 1.100 километара.

Пројекат има за циљ да смањи "зависност региона од земаљске оптичке повезаности која пролази преко Русије", наводи Европска комисија у документу о политици.

Потребу за црноморским интернет каблом ЕУ и Грузија су заједнички идентификовале 2021. године како би се побољшала дигитална повезаност те источноевропске земље.

Подстицај идеји дао је и сукоб у Украјини, будући да се појавила потреба да се избегне ослањање на "везе које нису безбедне или стабилне", навела је за "Фајненшел тајмс" особа која је упозната са предлогом.

Интернет каблови у фокусу су и због глобалне бриге око шпијунаже, јер се копнене линије и станице на којима подморски каблови излазе на обалу сматрају рањивим на пресретање влада, хакера и лопова.

Забринутост око намерне саботаже подморских каблова и друге поморске инфраструктуре такође је порасла након вишеструких експлозија на гасоводима Северни ток прошлог септембра.

Рајнхард Бутикофер, посланик Европског парламента и председавајући делегације Европског парламента за Кину, рекао је да је Русија иначе  сигнализирала да је спремна да циља осетљиву инфраструктуру.

Иначе, око 99 одсто интерконтиненталног интернет саобраћаја — података, порука, е-поште и видео-позива — преноси се преко више од 400 активних подморских каблова који се протежу на 1,4 милиона километара.

Подземни земаљски каблови такође преносе податке на међународном нивоу, а Русија је једна од више рута којима се пакети података крећу између Азије и Европе и саставни је део повезивања у неким деловима Азије и Кавказа.

Запад се секира и због Кине, која је, како пише "Фајненшел тајмс" почела да омета пројекте постављања и одржавања подморских интернет каблова кроз Јужно кинеско море јер Пекинг настоји да успостави већу контролу над инфраструктуром.

Тајванске власти су недавно окривиле кинеске рибарске и теретне бродове за прекид два интернет кабла који повезују главно острво Тајвана са једним од његових мањих острва.

image