Свет

Ројтерс: Кина и САД воде "рат" око подморских оптичких интернет каблова

Вашингтон је 2020. године осујетио учешће кинеске компаније као извођача радова на једном од највећих и најнапреднијих подморских каблова који ће ићи од Сингапура и Француске, пише Ројтерс
Ројтерс: Кина и САД воде "рат" око подморских оптичких интернет кабловаwww.globallookpress.com © SuperStock/

Конзорцијум међународних телекомуникационих компанија је пре три године био спреман да изабере кинеску фирму "Ејч Ем Ен технолоџис" за извођача радова у оквиру пројекта инсталације једног од најдужих и најнапреднијих оптичких интернет каблова који ће ићи од Сингапура до Француске, преко Блиског Истока и Африке.

Ипак, пројекат је додељен америчком извођачу "Саб Кому", иако је његова понуда била знатно скупља.

До оваквог исхода је дошло захваљујући интервенцији Вашингтона, у оквиру шире америчке стратегије спутавања Кине на технолошком плану, открива Ројтерс.

Подморски каблови су кључни у америчко-кинеском технолошком такмичењу, пише та агенција.

Америчка компанија за истраживање телекомуникација "Телеџиографи" указује да се више од 95 одсто међународног интернет саобраћаја одвија путем подводних оптичких каблова, а стручњак за телекомуникације из вашингтонског тинк-тенка Иницијатива за сајбер-државништво Атлантског савета Џастин Шерман каже за Ројтерс да ти каблови представљају "рудник злата" за светске обавештајне службе.

Америчко лобирање

У конзорцијум који је финансирао радове било је укључено више од 12 компанија из различитих држава, укључујући и три кинеске, "Чајна Телеком", "Чајна Мобајл" и "Чајна Уником."

Док је кинески извођач "Ејч Ем Ен" проценио радове на 500 милиона долара, понуда америчког "Саб Кома" била је значајно скупља и износила је 750 милиона долара.

Средином 2020. године, чланови конзорцијума су се сложили да изаберу јефтинијег, кинеског извођача, након чега су "Саб Ком" и влада САД прибегли "наградама и претњама", наводи Ројтерс.

Америчка Агенција за трговину и развој је саопштила да је оператерима из Египта, Индије, Џибутија, Шри Ланке и са Малдива понудила грантове у збирној вредности од 3,8 милиона долара ако се определе за "Саб Ком".

Са друге стране, неименовани виши званичник Стејт департмента потврдио је за Ројтерс да су амерички дипломате у барем шест земаља ангажовани да локалне чланове конзорцијума приволе да изаберу "Саб Ком", између осталог и тврдњама да ће "Ејч Ем Ен" у будућности бити санкционисан, што је Министарство трговине САД и учинило у децембру 2021. године.

Услед посејаних сумњи, конзорцијум више није био тако одлучан у избору "Ејч Ем Ен", те је у фебруару 2021. два потенцијална извођача добила захтев да изнесу "најбоље и коначне понуде".

"Саб Ком" је спустио цену на 600, а "Ејч Ем Ен" на 475 милиона долара, али су неки чланови конзорцијума, попут "Мајкрософта, "Сингапур Телекомјуникејшнс лимитед" и француског "Оранжа" сматрали да је амерички извођач бољи избор због евенталних санкција које би могле бити уведене кинеској фирми.

Пре него што су радови коначно додељени "Саб Кому" касно 2021. године, три кинеске компаније су иступиле из договора.

Позивајући се на званичнике упознате са напорима, Ројтерс указује да су тимови из Стејт департмента, Министарства трговине и Канцеларије америчког трговинског представника, уз дипломатске притиске из Беле куће, такође осујетили учешће кинеске компаније при изградњи кабла који би спојио пацифичке острвске државе Науру, Савезне Државе Микронезије и Кирибатија.

Закулисни сукоби САД и Кине око подморских каблова могли би да потопе индустрију подморских каблова, која се увек ослањала на пажљиву дипломатску сарадњу да би преживела, рекао је Пол Мекен, консултант за подводне каблове из Сиднеја.

"Никада нисам видео такав геополитички утицај на подморске каблове за 40 година колико сам у том послу", рекао је Мекан за Ројтерс. "То је без преседана", додао је он.

Амерички Тим Телеком

У срцу нове агресивне стратегије Вашингтона налази се тзв. Тим Телеком, што је неформално име за међуагенцијски комитет који је Доналд Трамп озваничио у априлу 2020. године.

Док је за избацивање кинеског "Ејч Ем Ен" из мултимилионског уговора одговоран Стејт департмент и његови партнери, Тим Телеком се до сада бавио спречавањем покушаја да се успостави директна веза између САД и Хонг Конга путем оптичких каблова, пише Ројтерс.

Тим Телеком је задужен за давање препорука за лиценце америчкој Федералној комисији за комуникације (ФЦЦ), регулаторном телу задуженом за телекомуникације. Ројтерс наводи да је до сада Тим Телеком саботирао четири покушаја спровођења оптичких каблова из САД до Хонг Конга, услед бојазни од кинеске шпијунаже.

У технолошке гиганте чије су инвестиције пропале услед деловања Тима Телеком убрајају се и "Гугл", "Мета", "Амазон", и "Чајна Мобајл".

Поврх тога, Ројтерс наводи да постоје докази да је америчка кампања успорила деловање кинеске компаније "Ејч Ем Ен".

"Ејч Ем Ен" је био одговоран са постављање 18 одсто подморских оптичких каблова у протекле четири година, али тренутно ради на свега седам одсто послова широм света, указују подаци из "Телеџиографи". Ројтерс напомиње да се бројке односе на укупну дужину каблова, а не на број пројеката на којима су ангажовани.

Кина узвраћа ударац

Британска агенција наводи да је Пекинг одговорио блокирањем  постављања кабла Југоисточна Азија-Јапан 2, у чијем финансирању учествује и "Мета".

Планирано је да тај кабл иде од Сингапура, кроз југоисточну Азију до Хонг Конга и континенталне Кине, а потом до Јужне Кореје и Јапана. Пекинг је одложио давање дозволе за пролазак кабла кроз Јужно кинеско море, наводећи као разлог забринутост да би јапански извођач радова "НЕЦ" могао убацити опрему за прислушкивање на линију, рекли су консултанти.

Јапанска фирма је негирала да прислушкује своје клијенте.

Кинеска амбасада у Вашингтону је прошле године оптужила Федералну комисију за комуникације да је "злоупотребила државну моћ и злонамерно напала кинеске оператере" без било каквих доказа, додаје Ројтерс.

image