Свет

Маск: САД постале уточиште за најопасније криминалце на свету

Свако може да се ослободи докумената и пређе јужну границу Сједињених Држава, а потом затражи азил у земљи, оцењује амерички милијардер
Маск: САД постале уточиште за најопасније криминалце на свету© Chesnot/Getty Images

Имиграционе политике садашње америчке администрације претвориле су Сједињене Државе у уточиште за најопасније криминалце из целог света, навео је милијардер и предузетник Илон Маск.

"САД су постале уточиште за најопасније светске криминалце, захваљујући могућности да баците личну карту, пређете јужну границу и затражите азил", написао је Маск на Иксу.

Ситуација са илегалном миграцијом је већ неколико година предмет полемике између јужних држава и савезне владе. 

САД су забележиле рекордне нивое илегалне миграције последњих месеци, а гранични званичници су прошлог децембра забележили 302.000 илегалних прелазака границе, што је највећи број у једном месецу. 

Осим тога, забележен је рекордан број илегалних имиграната све три године током којих је САД предводио Бајден.

Најнапетија ситуација се развила у држави Тексас, на чијем је челу републикански гувернер Грег Абот, који се залаже за оштре мере за сузбијање илегалних миграција и иступа против политике актуелне америчке администрације по tом питању. 

Маск је раније изразио подршку Аботу и позвао шефа америчког Министарства за унутрашњу безбедност Алехандра Мајоркаса да поднесе оставку, оптужујући га да одобрава илегалну миграцију.

image