Свет

МСП Кине о слању НАТО трупа у Украјину: Позивамо на смањење тензија

Пекинг ће наставити да игра конструктивну улогу у политичком решавању украјинске кризе, поручила је портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг
МСП Кине о слању НАТО трупа у Украјину: Позивамо на смањење тензија© China Photos/Getty Images

Све заинтересоване стране морају помоћи у решавању сукоба у Украјини, изјавила је портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг, коментаришући изјаве француског председника Емануела Макрона о могућности слања трупа НАТО-а у Украјину.

"Позивамо све стране да постигну консензус, створе услове за ублажавање тензија и промовисање примирја", казала је она.

Додала је да ће Кина наставити да игра конструктивну улогу у политичком решавању украјинске кризе.

У понедељак је у Паризу одржана конференција за подршку Украјини, сазвана на Макронову иницијативу, којој су присуствовали лидери десетак европских земаља, укључујући Немачку, Велику Британију, Пољску, Данску и Холандију. 

Француски лидер је након састанка рекао да су његови учесници разговарали о могућности слања војника у помоћ Кијеву, али да нису постигли консензус.

"Нема консензуса о слању трупа у овом тренутку. Ништа не треба искључити. Учинићемо све како Русија не би победила", рекао је Макрон на конференцији за новинаре, али и истакао да је одлучено да се "створи коалиција за дубоке ударе, а самим тим и за ракете и бомбе средњег и дугог домета", казао је Макрон.

image
VV inauguration
banner