Свет

Након Шолца, и Столтенберг тврди: НАТО нема намеру да шаље војнике у Украјину

Од 2014. године савезници НАТО-а пружају Украјини подршку без преседана, поручио је шеф Алијансе
Након Шолца, и Столтенберг тврди: НАТО нема намеру да шаље војнике у Украјину© Johannes Simon/Getty Images

Француски председник Емануел Макрон изазвао је праву буру својом изјавом да није искључено да Запад неће слати трупе у Украјину, па се тим поводом огласио и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поручивши да Алијанса не планира да шаље војнике у Украјину.

"Савезници НАТО-а пружају Украјини подршку без преседана. То радимо од 2014. године и повећали смо је. Међутим, не планирамо да шаљемо војне снаге НАТО-а у Украјину", казао је Столтенберг у интервјуу за "Асошијетед прес".

Са овом тврдњом сложио се и председник Финске Саули Нинисте, који је рекао да ни та земља неће слати своје трупе у Украјину.

"Дискусија у Паризу је била корисна. Учесници конференције за подршку Кијеву успели су да ставе акценат на најхитније потребе Украјине, нарочито у погледу материјалних средстава. Општи консензус је да неће бити војног присуства. Финска се такође придржава тог става", поручио је Нинисте за канал "МТВ3".

Претходно је и немачки канцелар Олаф Шолц изјавио да ни НАТО, ни земље ЕУ неће слати своје копнене снаге у Украјину.

"У разговорима смо још једном размотрили оно о чему смо се договорили још на самом почетку, а што ће и убудуће бити примењивано. Прецизније, европске земље и државе чланице НАТО-а неће слати копнену војску нити војнике на украјинску територију", рекао је Шолц, пренео је канал "Велт 24".

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је коментаришући изјаву француског председника, рекао да ће директан војни сукоб НАТО-а и Руске Федерације бити неизбежан у случају да западне трупе буду послате у Украјину.

Слању трупа у Украјину успротивио се и премијер Грчке Киријакос Мицотакис, који је рекао да за његову земљу та опција не постоји.

"За Грчку нема говора о слању европских снага или снага НАТО-а у Украјину", изјавио је Мицотакис после конференције европских лидера у Паризу, али и истакао да је то став "већине његових колега".

image