Свет

Џеј-Кеј Роулинг критиковала "Скај њуз" зато што су трансродног убицу назвали "женом"

"Мука ми је од ових ср*ња. Ово није жена. Ово нису наши злочини", написала је позната списатељица на друштвеној мрежи Икс
Џеј-Кеј Роулинг критиковала "Скај њуз" зато што су трансродног убицу назвали "женом"Getty © Bruce Glikas/Bruce Glikas/FilmMagic

Позната британска списатељица и аутор романа о Харију Потеру Џеј-Кеј Роулинг критиковала је "Скај њуз" зато што су у својој репортажи убицу Скарлет Блејк ословили као "жену".

Двадесетшестогодишња Блејк је убила мачку и самлела њено тело у блендеру, а неколико месеци касније и свог партнера, пише "Индепендент".

Она је осуђена на доживотну казну затвора због убиства Хорхеа Мартина Карена, које је повезано са сексуалним фантазијама инспирисаним документарцем на "Нетфликсу".

Након што је откривено да је убица трансродна особа, односно да је рођена као мушко, Роулинг је критиковала британску телевизију "Скај њуз" зато што су је у својим репортажама представили као жену.

"Мука ми је од ових ср*ња. Ово није жена. Ово нису наши злочини", написала је она на друштвеној мрежи Икс.

Позната списатељица се већ годинама налази на удару критика прогресивне заједнице због својих ставова о трансродним особама. Она је раније рекла да би радије ишла у затвор него да ословљава људе њиховим изабраним заменицама.

Након што је изнела критике на рачун "Скај њуза", Роулинг је поделила жалбу новинарке Луизе Тикл послату уредници "Гардијана" Кат Винер, уз поруку подршке.

Тикл је написала да је називање Блејк женом "неуспех транспарентности" и "неуспех уредничког просуђивања и процеса".

image