Свет

Британка отпуштена због става да се биолошки пол не мења добила одштету од 100.000 фунти

Мислим да се тиме шаље порука послодавцима да је ово дискриминација као и свака друга и да накнада може бити значајна, рекла је Maja Форстатер
Британка отпуштена због става да се биолошки пол не мења добила одштету од 100.000 фунтиGetty © Photo by Oli Scarff

Мају Форстатер отпустио је тинк-тенк Центар за Глобални развој (ЦДГ) након што се на Твитеру изјаснила против планова Владе Велике Британије да реформише Закон о препознавању полова како би и људи без медицинског оправдања и дијагнозе тзв. родне дисфорије могли да се идентификују као припадници супротног пола.  

Међутим, троје судија из Лондона је пресудило да ће "друштвено освешћена" организација морати да јој плати одштету од 91.500 фунти и камату од 14.904,31 фунти за губитак зараде и повреду осећања након отказа. 

Како преноси "Тајмс", виши суд је пресудио да су њени ставови правно класификовани као "филозофско уверење" и да су заштићени законима о равноправности. 

"Срећна сам што је готово и срећна сам што сам добила значајну надокнаду. Мислим да се тиме шаље порука послодавцима да је ово дискриминација као и свака друга дискриминација и да накнада може бити значајна", рекла је она за британски лист додајући да "толико организација и даље верује у оно што им кажу активисти, да је свако ко признаје прави пол залуђен, а заправо су они фанатични и имају предрасуде".

Трибунал је 2022. године пресудио да је Форстатер имала право да критикује ставове са којима се не слаже и да је то урадила на легитиман начин.

Ауторка Харрија Поттера Џеј-Кеј Роулинг, која је и раније подржала Форстатер, честитала јој је након пресуде о одштети.

"Честитам Маји Форстатер која добија преко 100.000 фунти надокнаде од ЦДГ-а, за који је утврђено да ју је дискриминисао због родно критичних уверења, која су, како је у њеном случају утврђено, достојни поштовања у демократском друштву", истакла је позната списатељица.

image