Свет

Британска здравствена служба: "Трансродно млеко" из мушких брадавица добро као мајчино

Сам произвођач наводне терапије за мушкарце који желе да доје децу упозорио је да лек "може изазвати нежељене ефекте који утичу на срце дојене бебе", те да треба да се користи током дојења "искључиво ако лекар то сматра неопходним"
Британска здравствена служба: "Трансродно млеко" из мушких брадавица добро као мајчиноGetty © Photo by Monika Skolimowska

"Секрет из брадавица изазван хормонском терапијом код транс жена (биолошких мушкараца) добар је за бебе једнако колико и мајчино млеко", тврде из Универзитета у Сасексу при фондацији Националне здравствене службе у писму које је пренео британски тинк тенк "Полиси ексчејнџ". 

Коктел лекова који се даје мушкарцима који су постали жене да би произвели млеко сличан је природним хормонима који подстичу лактацију када се беба тек роди, наводе у писму послатом организацији "Деца трансродних људи" прошлог августа.

Биолошки мушкарци који желе да доје морају прво да узимају хормоне за раст млечних жлезда, а затим да узимају високе дозе "домперидона" или "метоклопрамида" да би стимулисали производњу млека. 

Ниједан од ових лекова, међутим, није одобрен за ту употребу, иако се повремено преписују биолошким женама које имају проблема са лактацијом.

Такође, и сам произвођач "домперидона", компанија "Јансен", упозорио је пацијенте да лек "може изазвати нежељене ефекте који утичу на срце дојене бебе", те да треба да се користи током дојења "искључиво ако лекар то сматра неопходним".

Упркос упозорењима, универзитет је поновио своје тврдње:

"То млеко је једнако добро као и мајчино млеко. Стојимо иза навода из писма и цитираних доказа који их поткрепљују", саопштили су.

Како се наводи, докази којима се "поткрепљује" спорна идеја заснивају на анализама старим више деценија у којима се пореди млеко које је код мајке након порођаја изазвано терапијом, и у истраживањима се изједначавају трансродне жене (биолошки мушкарци) и биолошке жене које су имале проблема са дојењем.

Такође се цитира студија из 2022. године у којој је откривено да "није било видљивих нежељених ефеката код новорођенчади које су дојиле транс жене". Међутим, критичари су истакли да је студија трајала само пет месеци и да није подразумевала дуготрајно праћење и анализирала потенцијалне нежељене ефекте у будућности.

"Већина оних који су истраживали ову тему није ни погледала шта је у самом млеку", рекао је један медицински стручњак за "Дејли мејл". 

Департман при Универзитету у Сасексу је, иначе, први позвао да се породиље називају "људи који рађају". 

image