Свет

Исход избора у Мичигену одлучује о Бајденовом останку у Белој кући?

"Неопредељени" Бајденову подршку Израелу тумаче као непоштовање дугогодишњег доприноса житеља Сједињених Држава арапског порекла америчком друштву
Исход избора у Мичигену одлучује о Бајденовом останку у Белој кући?© Tanjug/AP Photo/Paul Sancya

Више од 100.000 неопредељених гласова на изборима за демократску председничку номинацију у Мичигену прецизан су показатељ да би ова, тзв. колебљива држава пресудно могла да утиче на исход трке за првог човека САД у новембру.

Наиме, ради се махом о муслиманским гласачима који су ускратили подршку садашњем лидеру САД Џозефу Бајдену због рата Израела у Појасу Газе, а чији су гласови били кључни за његов тријумф 2020. године, констатује "Аксиос".

Дакле, "неопредељени" Бајденову подршку Израелу тумаче као непоштовање дугогодишњег доприноса житеља Сједињених Држава арапског порекла америчком друштву.

"Ово није арапско питање. То није муслиманско питање. Ово је питање морала", рекао је градоначелник Дирборна Абдула Хамуд уочи гласања, а огласио се потом и на Иксу, где је истакао да је хиљаде грађана на овај начин рекло – доста.

"Време је да председник Бајден послуша Мичиген и уради праву ствар", поручио је Хамуд.

Први човек САД је претходно најавио да се нада да ће Израел и Хамас постићи споразум о прекиду ватре следеће седмице. Његова администрација покушава да обезбеди договор о размени талаца што подразумева и шестонедељну паузу у борбама у Гази која треба да ступи на снагу пре почетка Рамазана 11. марта.

Муслиманска заједница у Мичигену гласала је за републиканце све до америчке инвазије на Авганистан и Ирак почетком 2000-их, али „Аксиос“ указује на то да би значајно могла да се врати десно.

image
VV inauguration
banner