Свет

Бајден: Израел би прихватио прекид ватре током Рамазана

Председник Америке верује да ће примирје наступити до почетка следеће недеље
Бајден: Израел би прихватио прекид ватре током Рамазана© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Израел би прихватио прекид ватре у Гази током предстојећег месеца, у току муслиманског празника Рамазана, ако се постигне договор о ослобађању неких талаца које држи Хамас, изјавио је председник САД Џозеф Бајден.

"Ближи се Рамазан и дошло је до договора Израелаца да се неће укључивати у активности током празника, како би нам дали времена да извучемо све таоце", рекао је Бајден гостујући на америчкој телевизији Ен-Би-Си.

Рамазан почиње 10. марта и сматра се незваничним роком за постизање споразума о прекиду ватре.

Председник САД је, у емисији Сета Мејерса, додао да верује да је Израел смањио бомбардовање Рафе, града на југу Појаса Газе, и истакао да су се Израелци обавезали да евакуишу већи део тог града пре копнене инвазије, преноси АП.

Бајден је нагласио да се нада да би прекид ватре између Израела и Хамаса који би омогућио ослобађање преосталих талаца могао да ступи на снагу почетком следеће недеље.

"Мој саветник за националну безбедност ми каже да смо близу, али још нисмо готови. Надам се да ћемо до следећег понедељка имати прекид ватре", рекао је Бајден.

Иначе, у току су преговори о вишенедељном прекиду ватре између Израела и Хамаса како би се омогућило ослобађање талаца које ова група држи у Гази у замену за палестинске затворенике у Израелу. 

image