Свет

Остин пред Конгресом због скривања да је ишао на операцију рака простате

Неприхватљиво је да је било потребно више од три дана да председник буде обавештен да је министар одбране у болници и да не контролише Пентагон, рекао је председник Комитета за оружане снаге Конгреса Мајк Роџерс
Остин пред Конгресом због скривања да је ишао на операцију рака простате© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Амерички министар одбране Лојд Остин појавиће се на саслушању пред америчким Конгресом, због тога што је отишао на операцију рака простате, а да о томе није обавестио председника САД Џозефа Бајдена или свог заменика у Пентагону.

"Потпуно је неприхватљиво да је било потребно више од три дана да председник буде обавештен да је министар одбране у болници и да не контролише Пентагон. Ратови бесне у Украјини и Израелу, наши бродови били су под ватром у Црвеном мору и наше базе спремале су се за нападе у Ираку и Сирији, а врховни командант није знао да његов секретар одбране није на дужности", рекао је председник Комитета за оружане снаге Конгреса Мајк Роџерс, а преноси Ројтерс.

Остин се претходно извинио што није на време обавестио Бајдена о болести, хируршкој интервенцији и хоспитализацији, правдајући се тиме да је био шокиран сазнањем да има рак.

Саслушање ће бити први пут да ће га конгресмени директно испитивати о овоме.

Пентагон је у понедељак објавио резултате интерне истраге читавог случаја, у којој је закључено да "ништа што је испитано није показало било какве индикације зле намере или покушаја преваре".

И републикански и демократски представници у Конгресу критиковали су Остина јер није открио дијагнозу рака и накнадне хоспитализације, док су поједини чланови Републиканске странке, укључујући бившег председника САД Доналда Трампа, позвали су да се Остин уклони са функције.

image
VV inauguration
banner