Свет

Остин "пере" Бајдена: Ја сам крив, нисам рекао шефу

Амерички министар одбране сву кривицу је преузео на себе не објашњавајући међутим како то да се амерички председник чак неколико дана није запитао где му је најближи сарадник
Остин "пере" Бајдена: Ја сам крив, нисам рекао шефу© Tanjug/AP Photo/Kevin Wolf

Можете ли да замислите ситуацију у којој Владимир Путин неколико дана нема никаквог гласа од Сергеја Шојгуа? Иједну другу нацију која је у војном сукобу – а да јој министар одбране нестане без трага?

Управо то се десило Џозефу Бајдену, када је његов министар одбран Лојд Остин, без његовог знања неколико дана због рака простате "водио рат из болничке собе".

Овако игнорантско понашање свог шефа покушао је да опере сам Остин, преузимајући сву одговорност на себе, и извињавајући се што је "покушао да сакрије своје проблеме са раком од америчког народа, па чак и од самог председника".

На свом првом брифингу одржаном за две године – Остин је рекао да је покушао да задржи своју болест у тајности и да се његово особље трудило да прикрије његов здравствени статус док је одлазио на операцију у децембру.

"Желим да будем кристално јасан, нисмо ово урадили како треба. Нисам поступио како треба.Требало је да кажем председнику о мојој дијагнози рака. Требало је да кажем свом тиму и америчком народу и преузимам пуну одговорност", рекао је Остин.

Амерички министар одбране е је напоменуо да његова позиција "значи губитак приватности коју већина нас очекује", али је признао да "амерички народ има право да зна када се њихови лидери суочавају са здравственим изазовима који могу утицати на њихову способност да обављају своје дужности, чак и привремено".

"Опет, ради се више о приватности него о тајности. У мом случају, требало је да обавестим свог шефа. Нисам", додао је Остин.

Како се шеф није сам запитао шта му је с министром, као и ко је водио Америчку војску док се Остин није придигао у болничком кревету – и даље је нејасно.

image