Свет

Дугогодишњи сарадник РТ и ноћна мора Тонија Блера изабран за посланика у британском парламенту

Џорџ Галовеј, некадашњи посланик Лабуристичке партије и ватрени противник рата у Ираку, враћа се у британски парламент
Дугогодишњи сарадник РТ и ноћна мора Тонија Блера изабран за посланика у британском парламентуGetty © Christopher Furlong

Велика Британија је добила новог члана парламента, а реч је добро познатом политичару који је више пута привлачио пажњу јавности својим неконвенционалним политичким ставовима, пише "Политико".

Џорџ Галовеј, некадашњи посланик из редова Лабуристичке партије, вратио се у Доњи дом британског парламента након победе на гласању у изборној јединици Рочдејл, овог пута као представник левичарске Радничке партије Британије.

Шездесетдеветогодишњи Шкотланђанин је у британски парламент први пут ушао 1987. године, а убрзо је постао један од најпознатијих антисистемских гласова у британској политици - због чега је често улазио у сукобе са руководством сопствене партије.

Као велики противник британског и западног ангажмана на Блиском истоку, Галовеј је привукао пажњу светске јавности када је 1994. годите отпутовао у Ирак и састао се са тадашњим председником Садамом Хусеином.

"Господине, поздрављам вашу храброст, вашу снагу, вашу неуморност", рекао је он том приликом, због чега се нашао на удару оштрих критика тадашњег лидера лабуриста Џона Смита.

Почетком двехиљадитих, Галовеј је био један од главних критичара спољне политике лабуристичког премијера Тонија Блера - пре свега његове одлуке да заједно са Американцима нападне Ирак почетком 2003. године.

Лабуристи су га касније исте године избацили из партије, а он је на изборима 2005. успео да победи кандидаткињу своје некадашње странке у једној изборној јединици, пре свега захваљујући противљењу рату у Ираку.

Велики повратак Галовеја

Галовејева победа у Рочдејлу пре неколико дана у великој мери подсећа на његов успех од пре скоро две деценије.

Он је кампању у тој изборној јединици, у којој су избори заказани након смрти лабуристичког посланика и некадашњег градоначелника Манчестера Тонија Лојда, засновао пре свега на критици рата у Гази, као и британске позиције у односу на тај конфликт.

Галовеј већ деценијама важи за једног од најоштријих критичара Израела у Великој Британији. Он је 2013. године одбио да учествује у дебати против једног израелског студента на Универзитету у Оксфорду, наводећи да "не жели да дискутује са Израелцем који подржава апартхејд".

Он је 2019. године добио отказ на "Ток радију" након што је прославио победу Ливерпула у финалу Лиге шампиона над Тотенхемом - фудбалским клубом из Лондона познатом по томе што има доста навијача из јеврејске заједнице - твитујући да "на трофеју неће бити израелских застава".

Галовеј је дугогодишњи сарадник руске медијске мреже РТ, којој припада и РТ Балкан, а радио је и за ирански "Прес ТВ". Он је недавно похвалио америчког новинара Такера Карлсона због интервјуа који је направио са руским председником Владимиром Путином.

Искусни британски политичар вешто је искористио бес због рата у Гази, на који је ставио нагласак у својој кампањи, како би победио у Рочделју, изборној јединици у којој око 18 одсто становништва чине муслимани.

Његовој кампањи је на руку ишло и то што је Лабуристичка партија ускратила подршку свом кандидату Азар Алију само неколико дана пре избора - и то због његових наводно неумесних коментара о Израелу.

Након објављивања коначних резултата, Галовеј је рекао да ће рат Израела и Хамаса бити главна тема којом ће се бавити у британском парламенту, додајући да ће његова некадашња партија "платити високу цену због тога што омогућава и прикрива катастрофу у Гази".

image
VV inauguration
banner