Свет

Британија одлучна да натера Немачку да пошаље ракете "таурус" Украјини

Бивши британски министар одбране рекао је да је "Шолц погрешан човек, на погрешном послу, у погрешно време"
Британија одлучна да натера Немачку да пошаље ракете "таурус" Украјини© Andreas Arnold/picture alliance via Getty Images

Влада Велике Британије упутила је позив Немачкој да обезбеди "таурус" ракете дугог домета влади у Кијеву, јер је Лондон раније негодовао на коментаре немачког канцелара Олафа Шолца о британским активностима у Украјини.

Британски министри и високи званичници су у више наврата јасно ставили до знања Немачкој да су Украјини преко потребне ракете "таурус", за Блумберг тврде људи упознати са овим питањем.

Велика Британија је понудила решење које би превазишло отпор Берлина да их пошаље, наводећи Споразум о замени, према којем би Британија испоручила Кијеву више властитих пројектила "сторм шедоу", а Немачка би потом обновила британске залихе заменским пројектилима дугог домета.

Један британски званичник је чак отишао и корак даље, коментаришући да Немачка треба да престане да тражи изговоре.

"Шолцово понашање је показало да је, што се тиче безбедности Европе, он погрешан човек, на погрешном послу, у погрешно време", рекао је бивши министар одбране Бен Волас за лист "Ивнинг стандард".

Шолц је ове недеље одбацио слање "таурус" пројектила Украјини, тврдећи да би то увукло Немачку у страшан рат са Русијом.

Он је грађанима у Дрездену у четвртак дао своје образложење "да Немачка не може да Украјини да оружје домета од 500 км (310 миља) које би, ако се користи неправилно, могло да досегне мету у Москви".

"Морамо да будемо сигурни да знамо где ће слетети", рекао је Шолц и додао да би једини начин да се уради био да немачке трупе помогну у контроли избора циљева, како то већ раде Британци и Французи.

Те примедбе су неки британски законодавци видели као начин да Шолц јавно коментарише поверљиве активности британских војника у Украјини.

"Шолцови коментари су погрешни, неодговорни и шамар су савезницима", рекла је Алиша Кернс, председница британског комитета за спољне послове, у објави на друштвеној мрежи Икс.

Бундестаг је у фебруару одбацио захтев опозиционих демохришћана за испоруку крстарећих ракета "таурус" Украјини, али је одобрио предлог владајућих странака о слању оружја дугог домета.

Предлог опозиције је одбачен већином гласова владајуће социјалдемократско-зелено-либералне коалиције, док су за предлог о оружју дугог домета гласала 383 посланика, а 284 су била против.

image