Свет

Шолц одбацио могућност слања "таурус" ракета у Украјину

Према његовим речима, немачки специјалисти би били потребни да рукују "таурусима", а Немачка остаје доследна принципу да ниједан немачки војник неће крочити на украјинско тло
Шолц одбацио могућност слања "таурус" ракета у Украјинуwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Немачки канцелар Олаф Шолц одбацио је идеју испоручивања ракета "таурус" Украјини, наводећи да би том одлуко Берлин могао да буде увучен у сукоб.

"Нигде и никако не смемо бити повезани са циљевима које овај систем може погодити", рекао је Шолц новинарима у Берлину. 

Према његовим речима, немачки специјалисти би били потребни да рукују "таурусима", а Немачка остаје доследна принципу да ниједан немачки војник неће крочити на украјинско тло. 

"Из тог разлога, тема испоруке ракета 'таурус' Украјини није на дневном реду у Немачкој. Изненађен сам да неке људе уопште није брига, нити се питају да ли би то на неки начин могло да доведе до учешћа у рату", додао је он.

Претходно је немачки Бундестаг одбацио је резолуцију којом се захтева да та земља Украјини испоручи крстареће ракете "таурус".

Чак 480 посланика је гласало против документа који је покренула фракција опозиционог блока Хришћанско-демократске и Хришћанско-социјалне уније (ЦДУ/ЦСУ). Документ су подржала 182 посланика, уз још пет уздржаних.

Прошлонедељна анкета ИНСА-е такође показује да Немци страхују да би сукоб могао да се прелије на територију НАТО-а и прерасте у рат Русије и блока предвођеног САД. Око 61 одсто испитаника је рекло да их брине ова могућност.

Скоро половина Немаца сматра да Берлин не би требало да шаље ракете "таурус" дугог домета у Украјину.

image