Свет

Израел гађао избеглички камп у Рафи: Погинуло најмање 11 особа

У овој области уточиште је пронашло више од милион Палестинаца
Израел гађао избеглички камп у Рафи: Погинуло најмање 11 особа© AP Photo/Hatem Ali

Најмање једанаест Палестинаца је погинуло, а најмање 50 рањено након што су је Израел гађао импровизиране шаторе у којима су се налазиле расељене особе, у близини улаза у Емиратско породилиште у Тал Ал-Султану у граду Рафа, саопштило је Министарство здравства Газе.

Убијен је и Абдел Фатах Абу Мархи, један од руководилаца болнице у том избегличком кампу, а међу повређенима, како јавља "Ал Џазира", има и деце.

"Наратив да је Рафа безбедна зона поново се показао лажним. Још у децембру, људима је буквално речено да иду у ову област Рафе – Тал ас-Султан – како би избегли бомбардовање. Али сада је шатор пун расељених евакуисаних лица у тој области, укључујући целу породицу, директно погођен нападом дроном", указује "Ал Џазира".

Удар је, како сведочи један од Ројтерсових извора, погодио један шатор где су се људи склонили, док су гелери улетели чак и у оближњу болницу.

Медији јављају и да је најмање 17 Палестинаца убијено, а на десетине рањено и у израелским ваздушним нападима на три куће у Деир ел-Балаху и Џабалији.

Израелска војска недавно је напала и Палестинце који су чекали у реду за храну, а у крвавом удару ИДФ-а погинуло је више од стотину људи.

Више од милион људи тражи уточиште у области Рафа, бежећи од израелске офанзиве која је опустошила већи део појаса Газе, где је страдало више од 30.000 људи, углавном жена и деце.

image