Свет

Америка блокирала саопштење СБ УН у коме се Израел криви за убијање цивила у реду за храну

Саопштење је подржало 14 од 15 чланова СБ УН, изјавио је палестински амбасадор у УН
Америка блокирала саопштење СБ УН у коме се Израел криви за убијање цивила у реду за храну© IDF via Tanjug/AP

Сједињене Америчке Државе блокирале су саопштење Савета безбедности УН које је предложио Алжир, а које су подржале арапске земље, у којем би израелске снаге биле окривљене за отварање ватре на Палестинце који су чекали на испоруку хране и друге хуманитарне помоћи у близини града Газе и за убиство више од 100 људи.

Палестински амбасадор у УН Ријад Мансур рекао је новинарима после хитног затвореног састанка СБ УН да је 14 од 15 чланова СБ подржало изјаву, наводи АП.

Сједињене Државе нису подржале изјаву, а заменик америчког  амбасадора Роберт Вуд  је, на питање новинара зашто су САД донеле такву одлуку, одговорио да нису познате све чињенице о инциденту.

Вуд је додао да постоје контрадикторни извештаји и да САД покушавају да прикупе све чињенице, укључујући и "околности око тога како су људи умрли".

Према његовим речима, дипломате раде да "виде да ли може да се нађе нешто око чега се сви могу сложити".

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је  да је убиство више од 100 људи који су чекали хуманитарну помоћ у Гази ситуација која захтева ефикасну и независну истрагу.

Гутереш је, у Сент Винсенту и Гренадинима, пре самита Заједнице латиноамеричких и карипских држава, рекао да је "шокиран" најновијим инцидентом у рату Израела и Газе, јавља Ројтерс.

Генерални секретар је, одговарајући на питања о неуспеху недавне резолуције СБ УН којом се захтевао прекид ватре у Појасу Газе, нагласио да погоршање геополитичких подела "трансформише моћ вета у делотворан инструмент парализе деловања Савета безбедности".

"Потпуно сам уверен да нам је потребан хуманитарни прекид ватре и безусловно и хитно ослобађање талаца, и да би требало да имамо Савет безбедности који је у стању да постигне ове циљеве", рекао је Гутереш.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ поручио је да је  "ужаснут вестима о још једном покољу" на северу Газе у којем су страдали Палестинци који су чекали у реду за храну.

"Ужаснут сам вестима о још једном покољу цивила у Гази који очајнички траже хуманитарну помоћ. Ове смрти су потпуно неприхватљиве", написао је Борељ на друштвеној мрежи X.

Додао је да одузимање хране људима представља "озбиљно кршење међународног хуманитарног права".

"Мора бити одобрен несметан хуманитарни приступ Гази", навео је Борељ.

Канцеларија за медије палестинских власти у Гази под контролом Хамаса саопштила је јуче да су у израелским војним ударима убијена 104 Палестинца и рањено још 700, док су чекали камионе са помоћи у граду Гази.

Са друге стране, израелски званичници тврде да је велики број жртава резултат стампеда, а не напада израелске војске.

Из ИДФ-а су, међутим, признали да су њихови припадници пуцали на неке Палестинце који су кренули према војницима и тенку на контролном пункту.

image