Свет

Јужна Африка: Израел је убијањем цивила који су чекали храну прекршио мере МСП-а

Канцеларија за медије палестинских власти у Гази под контролом Хамаса саопштила је јуче да је у пуцњави израелских војника убијено више од 100 и рањено око 700 Палестинаца који су стајали у реду, чекајући храну
Јужна Африка: Израел је убијањем цивила који су чекали храну прекршио мере МСП-а© Tanjug/AP Photo/Mahmoud Essa

Јужна Африка саопштила је данас да је Израел, убијањем Палестинаца који су стајали у реду за храну на северу Газе, прекршио привремене мере Међународног суда правде.

"Јужна Африка осуђује масакр 112 Палестинаца и рањавање стотина других који су тражили помоћ. Овај најновији злочин представља још једно кршење међународног права и обавезујућих привремених мера Међународног суда правде", надводи се у саопштењу јужноафричке владе, преноси Ројтерс.

Канцеларија за медије палестинских власти у Гази под контролом Хамаса саопштила је јуче да је у пуцњави израелских војника убијено више од 100 и рањено око 700 Палестинаца који су стајали у реду, чекајући храну.

Са друге стране, портпарол израелске владе Ави Химан изјавио је да смрт Палестинаца представља трагичан догађај, али је навео да је, према прелиминарним извештајима, до инцидента дошло због тога што су возачи камиона из Газе са товаром упали међу гомилу.

"У неком тренутку камиони су били преплављени и возачи камиона из Газе, који су били цивили, упали су у гомилу људи, прегазивши, колико схватам, десетине људи", рекао је Химан.

Из израелске војске су, међутим, признали да су пуцали на поједине Палестинце који су наводно кренули према војницима и тенку на контролном пункту.

image