Свет

Бизнисмен из Њу Џерсија признао да је покушао да подмити сенатора Боба Менендеза

Хозе Урибе је један од тројице бизнисмена који су повезани са поступком против Менендеза и његове жене Надин
Бизнисмен из Њу Џерсија признао да је покушао да подмити сенатора Боба Менендеза© Tanjug/AP Photo/Mariam Zuhaib

Бизнисмен из Њу Џерсија Хозе Урибе признао је да је покушао да подмити демократског сенатора из те државе Боба Менендеза.

Урибе, који је постигао споразум са тужиоцима који праве процес против Менендеза, прозно је да је починио више кривичних дела, а тужиоци тврде и да је он, између осталог, сенаторовој жени дао аутомобил марке "мерцедес", преноси "Гардијан".

Како се наводи у споразуму који је постигнут са Урибеом, он би могао да се суочи са казном до 95 година затвора, али би његова казна могла да буде и значајно мања ако буде сарађивао и сведочио против оптужених, на шта је он пристао.

Урибе је један од тројице бизнисмена који су повезани са поступком против Менендеза и његове жене Надин. Власти тврде да су сенатор и његова жена прихватили мито у облику новца, златних полуга и луксузног аутомобила у замену за услуге и лобирање у области спољне политике.

Оптужени су се изјаснили да нису криви.

Урибе је оптужен да је Менендезовој жени поклонио "мерцедес" након што је Менендез контактирао државног званичника у вези са случајем који се тиче Урибеовог сарадника.

Урибе је оптужен да је купио луксузни аутомобил Менендезовој жени након што је њен претходни аутомобил уништен када је ударила и убила човека који је прелазио улицу. Она није била кривично гоњена у вези са том несрећом.

Суђење против Менендеза, његове жене и двојице бизнисмена из Њу Џерсија требало би да почне у мају.

image