Свет

Оштре речи Камале Харис упућене Израелу: Људи у Гази гладују

Потпредседница САД је истакла да Тел Авив мора да отвори нове граничне прелазе, да не намеће "непотребна ограничења" на испоруку помоћи, као и да заштити хуманитарно особље и конвоје да не постану Хамасове мете
Оштре речи Камале Харис упућене Израелу: Људи у Гази гладују© Tanjug/Jake Crandall/The Montgomery Advertiser via AP

Потпредседница САД Камала Харис позвала је на хитан прекид ватре у Појасу Газе и прозвала Израел да не чини довољно да ублажи "хуманитарну катастрофу" с којом се суочава палестински народ у региону, пренео је Ројтерс.

Британска агенција је уз то констатовала да нико од високих званичника Сједињених Држава до сада није упутио тако оштре речи на рачун Тел Авива, као и да су исте одраз све већег притиска с којим се суочава администрација председника САД Џозефа Бајдена да обузда свог блиског савезника и ублажи ситуацију у Гази, а уочи председничких избора у новембру.

Потпредседница, која је говорила испред моста Едмунд Петус у Селми, у савезној држави Алабами на обележавању "Крваве недеље", када је пре скоро шест деценија брутално претучена велика група активиста за грађанска права, апеловала је на Хамас да прихвати договор о ослобађању талаца, чиме би почео шестонедељни прекид ватре и ушла већа количина хуманитарне помоћи.

"Људи у Гази гладују. Услови су нехумани, а наша заједничка хуманост нас тера да делујемо. Израелска влада мора да уради много више како би се повећао проток хуманитарне помоћи. Ту нема изговора", рекла је Харисова.

Додала је да Израел мора да отвори нове граничне прелазе, да не намеће "непотребна ограничења" на испоруку помоћи, да заштити хуманитарно особље и конвоје да не постану Хамасове мете, и да ради на обнављању основних услуга како би "више хране, воде и горива могло да стигне до оних којима су неопходни".

Ројтерс наводи да би ову поруку потпредседница САД требало директно да упути члану израелског ратног кабинета Бенију Ганцу на сусрету у Белој кући у понедељак, 4. марта. 

Иначе, Сједињене Државе су у суботу, 2. марта, Гази испоручиле прву туру хуманитарне помоћи из ваздуха.

image