Свет

Тајни састанак арапских званичника: Каква ће бити послератна Газа?

Домаћин је била Саудијска Арабија, а учествовали су и палестински, египатски, јордански званичници из области безбедности
Тајни састанак арапских званичника: Каква ће бити послератна Газа?© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Високи безбедносни званичници Саудијске Арабије, Јордана, Египта и Палестинске управе тајно су се састали у Ријаду пре 10 дана како би координирали планове за послератни период у Гази, и разговарали о томе како ревитализоване палестинске власти укључити у управљање, јавља портал "Аксиос", позивајући се на три извора упућена у састанак.

Домаћин састанка у Ријаду био је саветник за националну безбедност Саудијске Арабије Мусаед бин Мохамед ел Аибан, док су учесници били директор палестинске генералне обавештајне службе Мајед Фараж и његове колеге из Египта и Јордана, рекли су извори и додали да су амерички и израелски званичници били обавештени о састанку и његовом садржају.

Саудијски, египатски и јордански шефови безбедности рекли су наводно Фаражу да Палестинске власти морају да спроведу озбиљне реформе које ће им омогућити да ревитализују своје политичко вођство.

Један од захтева који су поставили био је да, ако се формира нова палестинска влада, нови премијер добије део овлашћења која су последњих година била централизована под палестинским председником Абасом.

Саудијци, Египћани и Јорданци су нагласили да су ове реформе потребне да би се палестинске власти вратиле управљању Газом након послератног прелазног периода, рекао је један извор.

Саветник Саудијске Арабије за националну безбедност поновио је на састанку да је краљевина и даље заинтересована за нормализацију односа са Израелом у замену за практичне и неопозиве кораке Тел Авива који би створили пут ка палестинској држави, чак и ако таква држава неће бити успостављена одмах.

Овај састанак је, како "Аксиос" наводи, још један знак појачане координације између Саудијске Арабије и палестинских власти последњих месеци, а како указује портал, за разлику од палестинских власти које све више са арапским савезницима причају о будућим сукобима, израелска влада није нарочито речита о томе како види управљање Газом ако постигне свој циљ и порази Хамас.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху против је тога да се палестинским властима дозволи да имају улогу у Гази, али није предложио алтернативу. Начелник генералштаба израелских одбрамбених снага генерал Херци Халеви упозорава, међутим, да би војна добит у Гази могла да пропадне без израелског дипломатског плана за дан касније.

Амбасаде Саудијске Арабије и Јордана у Вашингтону одбиле су да коментаришу. Палестински и египатски званичници нису одговорили на захтеве за коментар.

Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан рекао је на Светском економском форуму раније овог месеца да је стратегија Бајденове администрације за послератну Газу да повеже нормализацију између Израела и Саудијске Арабије са стварањем пута за успостављање Палестинске државе.

image