Свет

Ердоган у Анталији: Међународни поредак је капитулирао у Гази

Турски председник је дешавања у Гази окарактерисао као "не рат, већ покушај геноцида"
Ердоган у Анталији: Међународни поредак је капитулирао у Гази© Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

Међународни систем није успео, поручио је са самита у Анталији турски председник Реџеп Тајип Ердоган, наводећи да дипломатија има кључну улогу у управљању глобалним кризама.

"Дипломатија је највеће оруђе које имамо за мирно решавање криза. Све док постоји међусобно разумевање, не постоји препрека која се не може превазићи", рекао је Ердоган на дипломатском форуму у Анталији.

Ердоган је незадовољан стањем тренутног глобалног система, а да илуструје колико је он нефункционалан наводи сукобе у Сирији, Јемену, Либији и Украјини као доказ. Он је истакао и да су међународне организације, посебно Савет безбедности УН, неспособне да ефикасно зауставе крвопролиће у овим регионима.

"Газа је била право место где је међународни поредак капутулирао. У Гази су брутално масакрирани не само деца, жене и цивили, већ је уништена и вера милијарди људи у међународну правду", рекао је Ердоган, а пренео "Хуријет".

Описујући догађаје у Гази као "не рат, већ покушај геноцида", Ердоган је истакао обавезу Турске да делује.

"Не можемо себи приуштити да посматрамо ову ситуацију издалека", рекао је он, обећавајући посвећеност Турске да одигра значајнију улогу у решавању сукоба и криза на глобалном нивоу.

Ердоган је још једном подвукао важност упостављања независне палестинске државе са источним Јерусалимом као престоницом. 

"Као Турска, спремни смо да преузмемо одговорност, укључујући и то да будемо гарант", додао је он.

Ердоган се такође осврнуо на шире глобалне изазове, истичући погоршање неједнакости прихода међу земљама, све крвавије сукобе, текући колонијализам и ширење исламофобије и ксенофобије.

image