Свет

Кличко критиковао Зеленског због смене Залужног: То је била велика грешка

Две године је успешно бранио нашу земљу од највеће и најмоћније војске на свету, рекао је градоначелник Кијева
Кличко критиковао Зеленског због смене Залужног: То је била велика грешкаGetty © Horacio Villalobos / Contributor

Председник Украјине Владимир Зеленски је погрешио јер је отпустио главнокомандујућег украјинских Оружаних снага Валерија Залужног, рекао је градоначелник Кијева Виталиј Кличко.

Зеленски је прошлог месеца разрешио Залужног, рекавши да треба да се "промени стратегија", а заменио га је генерал Александар Сирски.

"Његова смена је било велика грешка. Треба да се ујединимо око људи који имају велику подршку. Залужни је према свим истраживањима имао велику подршку", рекао је Кличко у итервјуу за италијанску "Републику".

"Две године је успешно бранио нашу земљу од највеће и најмоћније војске на свету", нагласио је он, додајући да јавност види славног генерала као "најважнијег браниоца нације".

Кличко, који је раније оптужио Зеленског за "ауторитаризам", тврди да је председник "требало да објасни зашто је донео одлуку која је шокирала Украјинце", јер су се "многи осећали збуњено и очајно".

Залужни је био заслужан за вођење одбране Кијева током раних фаза сукоба.

Његов успех је касније покварила неуспела контраофанзива 2023, током које су украјинске трупе претрпеле тешке губитке. Ипак, Залужни је, према анкети која је спроведена у децембру, остао популаран, са рејтингом вишим од 80 одсто.

image