Свет

Пентагон негира открића сингапурског министра: Нема америчких Ф-35 у Украјини

САД су користиле Ф-35 да лоцирају и идентификују руске ракетне јединице земља-ваздух у Украјини, изјавио је министар одбране Сингапура Нг Енг Хен и додао да би Американци затим информације о позицији руских трупа делили са другим НАТО земљама
Пентагон негира открића сингапурског министра: Нема америчких Ф-35 у УкрајиниGetty © bfk92

САД негирају да амерички авиони Ф-35 лете изнад Украјине након што је министар одбране Сингапура Нг Енг Хен изјавио да се напредни борбени авиони користе за надгледање руских трупа у региону.

Енг Хен је то рекао прошле среде говорећи у државном парламенту о важности дугорочног планирања у одбрамбеној индустрији. Он је посебно напоменуо да Сингапур пажљиво процењује амерички Ф-35, поготово када је у питању употреба тог авиона у реалним условима.

Он је напоменуо да су САД користиле Ф-35 не само за гађање циљева Исламске државе (ИСИС) на Блиском истоку, већ и да "лоцирају и идентификују руске ракетне јединице земља-ваздух у Украјини", додајући да би информације о позицији руских трупа биле касније подељене са другим НАТО земљама.

Енг Хен, међутим, није прецизирао да ли је Ф-35 икада ушао у украјински ваздушни простор или су наводни летови вршени изнад територије НАТО-а.

Портпарол Пентагона је у понедељак одбио да коментарише тврдње сингапурског министра, али је нагласио да "амерички Ф-35 не лете у Украјини".

Сајт "Ц4ИСРНЕТ" је прошлог марта, позивајући се на пуковника Крега Андрлеа, команданта 388. борбеног крила, објавио да су САД користиле Ф-35 за извиђање "претњи" у Украјини и руској енклави Каљињинград. Борбени авиони су "били у могућности да лоцирају и идентификују системе земља-ваздух и пренесу те информације остатку коалиције", наводи се у чланку.

Иако је амерички пуковник тврдио да Ф-35 због својих способности прикупљања обавештајних података може представљати велики адут у сукобима без и једног испаљеног пројектила, овај авион би се понекад мучио да открије руске положаје.  

Пуковник је подсетио да Ф-35 није успео да идентификује руски ракетни систем С-300 јер је потенцијално "функционисао у режиму ратне резерве какав раније није виђен".

Од почетка сукоба у Украјини у фебруару 2022. године, НАТО је повећао своје ваздушно присуство у источној Европи, разместивши додатне ловце и осматрачке авионе. Војни блок предвођен САД користи авионе са системом за упозорење и контролу у ваздуху (АВАКС) опремљене радарима дугог домета за обављање редовних патрола.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је прошле године да се земље НАТО-а понашају као да су "непријатељи" Русије, напомињући да њихово извиђање ради даноноћно против Москве.

Запад такође планира да Кијеву обезбеди борбене авионе Ф-16, за које се очекује да ће стићи у Украјину касније ове године. Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова упозорила је да ће ти авиони бити "легитимне мете" руске војске, додавши да такав потез само повећава ризик од директног сукоба Русије и НАТО-а.

image