Свет

Шолц поново потврдио: Ништа од ракета "таурус" за Украјину

Пренос таквог наоружања је искључен, јер захтева учешће немачке војске, изјавио је још једном немачки канцелар
Шолц поново потврдио: Ништа од ракета "таурус" за Украјину© Tanjug/Michael Kappeler/dpa

Након снимка који је у јавност изнела главна уредница РТ и медијске групе "Расија севодња" Маргарита Симоњан, како немачки високи официри разрађују напад на Кримски мост, немачки канцелар Олаф Шолц још једном је потврдио да Берлин неће испоручити Украјини крстареће ракете "таурус" и нагласио да је трансфер таквог наоружања искључен, јер захтева учешће немачке војске.

Како преноси агенција ДПА, Шолц је, током путовања у град Синделфинген на југозападу Немачке, разговор о могућим испорукама "тауруса" Кијеву назвао "чудном дискусијом".

"Не можемо да испоручимо борбени систем који има веома дуг домет, без размишљања о томе како ће га контролисати. Али ако желите да га контролишете, а то је могуће само ако немачка војска учествује, онда је та испорука потпуно искључена", нагласио је Шолц.

Наиме, канцелар се овом приликом није дотакао теме пресретнутог разговора официра Бундесвера, током којег је разговарало о нападау ракетама "таурус" на Кримски мост. 

Раније се немачки канцелар, током разговора са грађанима у Дрездену, изјаснио против снабдевања Кијева ракетама "таурус", уз образложење да би "ракете, ако су погрешно програмиране, могле да погоде циљеве у Москви". 

"'Таурус' има домет од 500 километара и ако се неправилно употреби може да погоди мету негде у Москви", казао је Шолц на састанку са становницима Дрездена.

image