Свет

"Политико" о објављеном снимку плана напада на Кримски мост: Из Немачке цури као кроз сито

Ништа што су војници рекли током разговора није изманипулисано, што овај снимак чини снажним: то није дезинформација, већ нецензурисана информација
"Политико" о објављеном снимку плана напада на Кримски мост: Из Немачке цури као кроз ситоGetty © Photo by David Hecker/Getty Images

Цурење разговора немачких официра посејало је поделе на Западу, дискредитовало канцелара Немачке Олафа Шолца и смањило шансе да Украјина добије ракете "таурус", али и указало на то да је немачкој обавештајној служби неопходан ремонт, пише "Политико".

Лист додаје да је захваљујући овоме руски лидер Владимир Путин имао сјајну недељу, али да је тој срећи кумовао управо Шолц будући да је уочи објављивања снимка немачких официра Бундесвера који разматрају напад на Кримски мост и помињу слање "тауруса" Кијеву, тврдио да поменути пројектили неће бити испоручени Украјини јер би то захтевало и слање војника у ратну зону, што би пак учинило да Немачка постане руска мета.

"Политико" истиче и да је снимак открио детаље о размештању пројектила "сторм шедоу" и потврдио присуство британске војске у Украјини, што Шолц не узима као опцију за своју војску, а то је поцртало поделе међу западним спонзорима украјинског рата против Русије.

Коментаришући опаску министра одбране немачке Бориса Писторијуса да је овде реч о Путиновом "информационом рату", бриселски портал пише да се ипак ради о старомодној шпијунажи, а не рату дезинформацијама.

"Како год, из Немачке цури као кроз сито, а њеној контраобавештајној одбрани је потребна ревизија. Штавише, ништа што су војници рекли током разговора није изманипулисано, што овај снимак чини снажним: то није дезинформација већ нецензурисана информација", констатује "Политико".

Снимак разоткрива институционалну фрустрацију немачке војске и њену збуњеност због канцеларове непопустљивости у вези са слањем крстарећих пројектила Украјини. А на несрећу кијевског режима, објављивање разговора је додатно смањило шансе да та држава добије "таурусе", бар за сада. 

image
VV inauguration
banner