Свет

Писторијус прекинуо тишину: Објава снимка разговора немачких официра део информационог рата Русије

Разговори немачких официра не значе да ће та земља послати ракете "таурус" Украјини, уверава немачки министар одбране Борис Писторијус
Писторијус прекинуо тишину: Објава снимка разговора немачких официра део информационог рата Русије© Tanjug/Daniel Löb/dpa via AP

Немачки министар одбране Борис Писторијус рекао је да је објављивање снимка разговора немачких официра део "информационог рата Русије".

Он је додао и да нема информација о другим процурилим снимцима, осим оног који је пре два дана објавила главна уредница медијске групе "Русија севодња" и телевизијског канала РТ Маргарита Симоњан.

Писторијус је рекао да се први резултати истраге о начину на који је снимак процурио бити објављени следеће недеље, као и да он не потврђује да ће немачка послати ракете "таурус" Украјини, преноси ТАСС.

Немачки министар одбране је рекао и да су неке ствари које су официри рекли на процурилом снимку већ познате јавности, али да је било и изјава које "нису биле намењене за јавност".

Он је рекао и да "не жели да спекулише" о потенцијалним сменама у вези са процурилим снимцима.

Немачки канцелар Олаф Шолц јуче је обећао да ће хитно разјаснити ситуацију поводом објављивања снимка разговора немачког војног особља о планираном нападу на Кримски мост.

Маргарита Симоњан је прекјуче објавила 40-минутни аудио-снимак разговора високо рангираних официра немачког Бундесвера који разматрају "како да бомбардују Кримски мост".

Судећи према том запису, у разговору учествују четворица официра, међу којима је и шеф Одељења за операције и обуку Војно-ваздухопловних снага.

Официри, поред осталог, разматрају како да испоруче ракете "таурус" и како да обуче украјинске војнике да испале те ракете на Кримски мост, тако да Немци не пређу "црвену линију" и да не постану очигледни учесници сукоба у Украјини.

image