Свет

Супер уторак: Трампу загарантована републиканска номинација, док 16 америчких држава гласа

Унутарстраначки избори последња су прилика за Ники Хејли да уместо Трампа добије номинацију републиканаца, док је Бајденова номинација гарантована
Супер уторак: Трампу загарантована републиканска номинација, док 16 америчких држава гласа© Tanjug/AP Photo

Доналд Трамп ће вечерас скоро сигурно добити председничку номинацију Републиканске партије (ГОП) будући да 16 америчких држава и једна територија гласају на унутарстраначким изборима.

Од Алабаме до Аљаске и од Арканзаса до Америчке Самое, "супер уторак" представља последњу прилику за Ники Хејли да Трампу "одузме" трећу номинацију.

Али, пише "Гардијан", бивша гувернерка Јужне Каролине и амбасадорка САД при УН каска за Трампом после једне једине победе у Вашингтону и потребно јој је (политичко) чудо.

У међувремену, амерички врховни суд је у понедељак једногласно донео поништио одлуку суда у Колораду који га је дисквалификовао због наводног подстицања побуне 6. јануара. Трамп је и у Мејну враћен на гласачке листиће, а трећа држава која му је оспорила кандидатуру, Илионоис, одржаће своје предизборе касније у марту.

Код демократа, ситуација је чиста. Актуелни председник Џозеф Бајден ће скоро сигурно освојити номинацију и победити своје "противнике" – конгресмена Минесоте Дина Филипса и ауторку књига самопомоћи Маријану Вилијамсон.

image